Trenutno pregledavate Jesenska konferencija Gaminger inicijative  (Gaming II. Meeting 2021.), Tabor, Češka Republika

Jesenska konferencija Gaminger inicijative (Gaming II. Meeting 2021.), Tabor, Češka Republika

Ovogodišnja redovna jesenska konferencija Gaminger inicijative (Gaming II Meeting 2021.) održana je u češkom gradu Taboru od 28. do. 31. listopada 2021. Od udruga iz 11 država članica bili su nazočni nacionalni predstavnici iz sedam država, uključujući Hrvatsku, Češku, Mađarsku, Italiju, Rumunjsku, Slovački i Sloveniju. U radu konferencije je u ime Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga sudjelovao njen glavni tajnik Neven Cugelj. Prvog dana rada konferencije organizirano je niz posjeta predstavnicima lokalne zajednice i 42. mehaniziranoj bojni. Drugog dana rada raniji predsjedatelj Gaminger inicijative, talijanski predstavnik Guiseppe Filippo Imbalzano predložio je tijek odvijanja konferencije te upoznao novog slovenskog predsjedatelja Vilima Kobala, koji će dužnost obnašati sljedeće dvije godine.

Podneseno je godišnje izvješće o radu Gaminger inicijative te je raspravljen prijedlog hrvatskih, mađarskih i rumunjskih predstavnika o izboru tema konferencija i objavi zaključaka konferencija nakon njihovog završetka. Kao moguće teme narednih konferencija istaknute su dvije, uključujući COCID-19 i migracije. Također je zaključeno da sadašnji vremenski okvir, koji je dan nacionalnim predstavnicima nije dostatan za razradu tako kompleksnih tema. Pokrenuta je i inicijativa da se pristupi izmjene Statuta Gaminger inicijative zbog razloga što to nije više „srednjeeuropska inicijativa“, već uključivanjem Sjeverne Makedonije i Rumunjske postaje „europska inicijativa“.

Trećeg dana rada konferencije održane su prezentacije nacionalnih predstavnika na temu: COVID-19 i migracije. Iz izlaganja vezana uz migracije mogu zamijetiti dva procesa od kojih se prvi odnosi na imigracije iz politički nestabilnih područja i područja zahvaćenih ratnim sukobima te migracije lokalnog stanovništva, naročito mladog i radno-sposobnog iz nekih država članica u države Zapadne Europe. Načelno su dogovorene teme idućih konferencija vezane uz strateško planiranje te utvrđeni domaćini sljedećih konferencija Gaminger inicijative. Za proljetnu konferenciju Gaminger inicijative (Gaming I. Meeting 2022.) domaćinstvo je prihvatila Italija, dok će se jesenska konferencija (Gaming II. Meeting 2022.) biti održana u Švicarskoj. Domaćini konferencijama koje će se održavati tijekom 2023. Trebale bi biti Sjeverna Makedonija i Rumunjska.