NA HVU-U ODRŽANA SVEČANA PROMOCIJA 130 POLAZNIKA VOJNIH ŠKOLA

Zagreb, 27.srpanj 2024.

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu održana je 27. lipnja 2024. svečana promocija 130 polaznika vojnih škola, čime je obilježen kraj akademske godine 2023./2024.

I ove su godine među diplomiranim polaznicima bili pripadnici savezničkih i prijateljskih oružanih snaga. Od njih 20, osam je iz Bosne i Hercegovine; po tri iz Crne Gore, Republike Kosova i Republike Sjeverne Makedonije; dva iz Republike Slovenije te jedan iz Savezne Republike Njemačke.

Polaznicima su uručene diplome te simboli završetka izobrazbe, a onima najboljima još i nagrade te pohvale.

U svom obraćanju polaznicima predsjednik RH Zoran Milanović je istaknuo: “Hrvatska vojska treba prije svega voditi računa o hrvatskim interesima i hrvatskoj sigurnosti, ali pritom mora biti svjesna da je dužna biti lojalna i poštena prema svojim saveznicima.”

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske državni tajnik MORH-a Branko Hrg zahvalio je svim polaznicima što su se odlučili za odabir vojnog poziva, a onda i za napredovanje i usavršavanje.

“Hvala vam što ste se odlučili za Hrvatsku vojsku. Upravo u današnjoj svečanoj prigodi podsjetimo kako će na Ministarstvu obrane i dalje biti odgovornost za stvaranje boljih uvjeta za vaše djelovanje, a na vama je da unutar obrambenog sustava odgovorite na sve izazove koji se nađu pred vama”, poručio im je.

General Kundid: Veliki izazovi očekuju svakog od polaznika jednom kad se vrate na svoja radna mjesta

“Vojna izobrazba nezamjenjiv je dio svake moderne vojske i ima ključnu ulogu u prijenosu znanja, koje se temelji na najnovijim vojnim postignućima”, istaknuo je načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid.

“Veliki izazovi očekuju svakog od polaznika jednom kad se vrate na svoja radna mjesta. Sigurnosna paradigma ima tendenciju stalne promjene, a vi uvijek morate biti spremni odgovoriti na svaki izazov pred kojim se nađete”, poručio je diplomiranim polaznicima general Kundid.

Čestitajući polaznicima svih razina vojnih škola, kao i polaznicima iz partnerskih i savezničkih zemalja na uspješno završenoj izobrazbi, zapovjednik HVU-a general-bojnik Slaven Zdilar rekao je kako je veliko zadovoljstvo vidjeti svih 130 polaznika kako su uspješno završili školovanje, čime su otvorili novu stranicu u svojoj bogatoj vojnoj karijeri.

Pritom je posebno naglasio važnost međunarodnog karaktera vojne izobrazbe. Tijekom školovanja stječu se neraskidiva prijateljstva, koja će zauvijek ostati dio života svakog od polaznika.

U svečanom programu sudjelovali su i pripadnici Počasno-zaštitne bojne, a u glazbenom dijelu nastupila je pjevačica Ivana Marić i Orkestar Hrvatske vojske.

Izvor: morh.hr