SNIPER CUP 2014 U OČIMA GOSTIJU

Streljačko takmičenje pod nazivom “Snajper kup” koje se tradicionalno svake godine održava u čast Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja ove je godine provedeno 3. i 4. Kolovoza 2014.godine na strelištu “Kovačevo” na Grobničkom polju blizu Rijeke. Organizator je bio Hrvatski časnički zbor Primorsko goranske županije uz tehničku pomoć Streljačkog  saveza PGŽ a pokrovitelj je Županija Primorsko goranska.
Sve takmičare je na početku pozdravio predsjednik HČZ PGŽ brigadir u mirovini Stanislav Linić da bi im se potom obratilizamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Miroslav Matešić a takmičenje je, u ime Župana PG, otvorio Zlatko Mihelec. lesjak
Ovogodišnje, šesto po redu, dvodnevno streljačko nadmetanje, značajno je između ostalog i po tome što je na njemu po prvi puta sudjelovala i ekipa iz Republike Albanije(4 pričuvna časnika-takmičara). Naši susjedi Slovenci sudjelovali sa ekipom veterana iz Kopra, predvođeni Rajkom Lesjakom a Zvezu slovenskih častnikov, našu partnersku organizaciju, predstavljao je potpredsjednik Milko Veršec.
Ovakva takmičenja okupljaju zaljubljenike u streljaštvo a kad su ljudi okupljeni oko zajedničke strasti onda različitost jezika nije nikakva prepreka. Sa gostima iz Slovenije smo se, naravno, lako sporazumjeli a ni sa albanskim pričuvnim časnicima nije bilo posebnih problema jer pričuvni pukovnik Enver Ajdari izvrsno govori hrvatski jezik. Bilo je zanimljivo od gostiju (iako, kako kaže Milko Veršec, “gost si samo prvi put, poslije si prijatelj”) čuti mišljenja, preporuke i iskustva u vezi proteklog takmičenja.slalhr
Pukovnik Enver Ajdari, potpredsjednik Saveza pričuvnih časnika Republike Albanije nije prvi puta u ovoj ulozi u Hrvatskoj. Pretprošle godine ekipa iz Albanije bila je gost HČZ Istarske županije i aktivno su sudjelovali na takmičenju “Viribus Unitis” odakle vuku veoma pozitivna iskustva.
Organizacija pručuvnih časnika Republike Albanije okuplja u svojem sastavu sve pričuvne časnike koji su po sili zakona umirovljeni 1993.godine tijekom prve reforme Albanskih OS. Trenutno okuplja oko 7000 članova sa teritorije cijele Albanije. U početku je osnovana da bi se izborila statusna i osobna prava umirovljenih časnika (što je poslije dugih i napornih pregovora uspjelo tek 1999.godine). Kasnije, 2004.godine potpisan je sporazum sa MORAL i GS OS AL po kojem su ova tijela bila dužna organizaciji osigurati prostor i sredstva za rad, financijski ih podupirati. Savez pričuvnih časnika Republike Albanije primljen je u punopravno članstvo CIOR-a 2009.godine zajedno sa Hrvatskim časničkim zborom RH i suradnja ove dvije organizacije se od tada stalno razvija. Na Snajper kup došli su predstavnici Streljačke sekcije Organizacije, na čelu sa pričuvnim pukovnikom Zalo Hoxhom, poznatim albanskim vojnim takmičarem u streljaštvu.
ajdari i hoxjarajkoskPukovnik Ajdari o svojim dojmovima vezanim za ovo takmičenje kaže:
Veoma nam je drago da smo uspjeli doći na ovo takmičenje, iako zbog problema prilikom prelaska Crnogorske granice nismo mogli ponjeti svoje puške. Bez obzira na to uživali smo ova dva dana pucajući i družeći se sa kolegama takmičarima. Organizacija je bila vrhunska, sve pohvale pričuvnom poručniku Rajku Samueli –Kačiću za izvrsno rukovođenje gađanjem i svim sucima.  Samo strelište je odlično i potpuno nam odgovara tako da vjerujem da nismo posljedni put ovdje.
Iskustvo koje smo ovdje stekli pokušat ćemo primjeniti prilikom organizacije sličnog takmičenja u Albaniji na koji ćete biti pozvani. Svakako da ćemo vas sve još kontaktirati da radi dodatnih pitanja i objašnjenja.
Ovo takmičenje i slična treba poduprijeti da bi se na njima mogla okupljati čitava regija. Štoviše, sigurno bi trebalo tijekom CIOR WORKSHOPA kojeg organizirate u listopadu u Opatiji, promovirati takmičenje i zainteresirati CIOR da se uključi.  CIOR bi, sa MORH i drugim državnim institucijama kao partnerom ovo takmičenje mogao podići na zavidnu međunarodnu razinu.
Možda jedina primjedba vezana za takmičenje je da nemate starosnih kategorija, jer se mladi takmičari i mi mi malo stariji ipak ne možemo uspoređivati.
Raduje me što smo potpisali sporazum o međusobnoj suradnji čime smo i ozvaničili ova naša nastojanja da se suradnja u  budućnosti još više razvije.
Milko Veršec, potpredsjednik Zveze slovenskih častnikov, zadužen za suradnju sa Hrvatskim časničkim zborom također navodi samo pohvale organizatoru.
velsec“Činjenica da su se ovdje okupili takmičari triju država, Hrvatske, Slovenije i Albanije, sama je po  sebi poruka da entuzijazam, ljubav prema pozivu i sportu mogu od jednog lokalnog takmičenja napraviti respektabilno međunarodno i bez velikih sredstava.” Kaže Milko Veršec.
“Mi sa HČZ RH i predsjednikom stožernim brigadirom Rozarijom Rozgom imamo veoma razvijene odnose i suradnju. Veoma smo često mi kod vas ili vi kod nas na nekom takmičenju ili nekoj drugoj aktivnosti.
Danas sam puno naučio promatrajući ovo natjecanje i nadam se da ćemo i mi slijedeće godine doći sa jednom ili dvije ekipe. Veoma je značajno da imate nisku kotizaciju što omogućava masovnost, a jedina primjedba bi isto bila vezana za starosne kategorije. Mi imamo kategorije do 50, od 50 do 60 i iznad 60, tako da svatko ima podjednake šanse za uspjeh.
Jedna specifičnost naše organizacije je da mi imamo veoma izgrađene odnose sa vojnim izaslanicima i njih često pozivamo na naša takmičenja i druženja, što bi i vama preporučio.
Inače, naše dvije organizacije, Zveza slovenskih časntnikov i Hrvatski časnički zbor, su primjer suradnje. Znam da se ove jeseni sprema uzvratni susret Zveze slovenskih časntnikov HČZ-u, i to u dva dana programa, jedan ovdje u Rijeci a jedan u Zagrebu, sa posjetom Načelniku GS i Zapovjedniku HVU. To će biti posebno interesanto, vidjeti vaš novi model vojnog školstva.
Jedna od točaka gdje ćemo surađivati sigurno je i obilježavanje 100.godišnjice početka 1.Svjetskog rata. I naši i vaši preci su prolijevali krv u tom ratu za istu stranu i moramo to dostojanstveno obilježiti. Mi organiziramo u rujnu Okrugli stol sa prof.Tomincem o tome (biti ćete pozvani) a koliko sam upoznat i vi organizirate u studenom neke aktivnosti u Rijeci i rado ćemo sudjelovati. Ta me naša suradnja veoma raduje i od nje svi imamo koristi”