OBILJEŽENA 33. OBLJETNICA 112. BRIGADE

Zadar, 29.srpanj 2024.

Polaganjem vijenaca kod Središnjeg križa na Gradskom groblju, svetom misom za poginule branitelje u kapelici Crkve sv. Dimitrija  i izložbom Dokumenti i fotografije  112. brigade otvorenoj u  dvorani Odjela za povijest zadarskog Sveučilišta danas je obilježena 33. godišnjica formiranja i borbenog djelovanja najstarije i najbrojnije zadarske vojne postrojbe .

“Zahvaljujem svima koji su došli obilježiti godišnjicu naše Brigade, odati počast poginulim pripadnicima, ali i odati priznanje svim pripadnicima 112-te, kao zahvalu za sve što su dali u sudbonosnim trenutcima za obranu grada Zadra, zadarskog područja i cijele RH, rekao je pukovnik Marko Čulina, prvi ratni zapovjednik i predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja 112. brigade.

Uz fotografije koje su postavljene kronološki, i najvažnije dokumente iz 1991. godine, tu su i novinski izvještaji koji posjetitelja vraćaju u vrijeme Domovinskog rata. Četiri ključna trenutka na koje je stavljen naglasak su obrana Zadra, oslobađanje brda Križ, akcija Maslenica i operacija Oluja. O izložbi i ratnom putu 112. brigade govorili su njezini ratni zapovjednici Marko Čulina i Mladen Fuzul.

Izvor: kalelargainfo.hr