Proljetno zasjedanje Gaminger europske inicijative - “Gaming I Meeting 2024”

Karlovac, Hotel “Europa”, 22. - 25. svibnja 2024.

Proljetno zasjedanje Gaminger europske inicijative (“Gaminger Initiative Europe”) održano je u Karlovcu od 22. do 25. svibnja 2024. uz nazočnost predstavnika nacionalnih časničkih udruga Albanije, Hrvatske, Češke, Njemačke, Italije, Sj. Makedonije, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Švicarske Konfereracije. Uz postojećih jedanaest nacionalnih časničkih udruga u članstvo su primljene časničke udruge iz Albanije i Moldavije, tako da je dosadašnji broj članica proširen na trinaest nacionalnih časničkih udruga. Radni dio zasjedanja održan je u četvrtak i petak, 23. i 24. svibnja 2024.

Glavne teme prvog radnog dana zasjedanja Gaminger europske inicijative (u daljnjem tekstu: GIE) odnosile su se na temu ustroja i zadaća pričuvnih komponenti oružanih snaga država-članica GIE i temu skrbi o ratnim veteranima.

U ime tročlanog Predsjedništva GIE, koje trenutno čine talijanski, švicarski i njemački čelnici izaslanstava, otvorio je kapetan fregate Filippo Giuseppe Imbalzano a čelnica Povjerenstva HČZ-ZU za međunarodnu suradnju pukovnica Nevenka Kovač u ime predsjednika HČZ-ZU Igora Majetića obratila se sudionicima te im zaželjela uspješan rad i ugodan boravak u Karlovcu.

Otvaranju, kao i kasnijem radnom dijelu zasjedanja je u ime podpredsjednika Vlade i ministra obrane sudjelovao ravnatelj Uprave za ljudske resurse Ivan Jušić, a u ime potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja načelnica Samostalne službe za strateška planiranja i fondove EU Lina Lena Soukup, dok je u ime načelnika Glavnog stožera OS RH otvaranju i radu zasjedanja sudjelovao načelnik Odjela za planiranje Zapovjedništva HKoV pukovnik Krešimir Kršinić. Prilikom otvaranja zasjedanja članovima nacionalnih izaslanstava obratili su se prigodnim riječima potpore izaslanici ministra obrane i ministra hrvatskih branitelja.

Prije početka radnog dijela u ime njihovih država u članstvo Gaminger inicijative primljene su albanska časnička udruga NAMRA (“National Association of Military in Reserve of Albania”) i moladavijska časnička udruga AVR (“Association of Veterans and Reservists”).

U okviru prvog tematskog područja vezanog uz ustroj i zadaće pričuvne komponente oružanih snaga država članica GIE izrazito zapaženi izlaganje i slijednu tematsku diskusiju vodio je predstavnik Glavnog stožera OS RH pukovnik Krešimir Kršinić. Slijedna zanimljiva izlaganja u okvira prvog tematskog bloka održali su predstavnici Albanije, Češke, Italije, Slovačke, Slovenije, Rumunjske i Švicarske, a član Predsjedništva GIE kapetan fregate Imbalzano održao je prezentaciju u ime Američke udruge pričuvnih časnika (ROA – “Reserve Organization of America”) na temu “Pričuvne komponente američkih OS”.

Poslijepodnevni tematski blok otvorila je predstavnica Ministarstva hrvatskih branitelja Lina Lena Soukup izuzetno zapaženom prezentacijom na temu “Skrbi o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji” te kasnijom tematskom raspravom. Američki antropolog i znanstvenik Charles Oscar Warner III. s Katoličkog sveučilišta u Louvenu (Belgija) nadopunio je prethodno izlaganje rezultatima svojih terenskih istraživanja provedenih nad veteranskom populacijom u državama nastalim raspadom bivše SFRJ. U daljnjem dijelu tematske prezentacije održali su predstavnici Albanije, Češke, Italije, Rumunjske, Slovačke i Slovenije.

Drugi radni dan bio je posvećen unutarnjim pitanjima GIE, koja su obuhvaćala potvrde ranijih najava domaćinstva sljedećih zasjedanja GIE. Tako je za jesensko zasjedanja GIE 2024. potvrdila Češka, koja je za mjesto održavanja odredila grad Brno. Proljetno zasjedanje GIE biti će održano u Slovačkoj krajem svibnja 2025., dok će se jesensko zasjedanje GIE održati u Sloveniji. Tema sljedećeg zasjedanja u Slovačkoj odnositi će se na Nacionalne politike i interese država članica GIE vezana uz sigurnost u Europi (“National Positions and Interests of the GIE Members – Safety and Security in Europe”).

Na kraju je hrvatskom HČZ-ZU ukazana čast i povjerenje da umjesto Njemačke preuzme mjesto potpredsjednika u okviru tročlanog Predsjedništva GIE već tijekom sljedećeg zasjedanja u Brnu. Prijedlog Predsjedništva za imenovanjem na hrvatske predstavnice Nevenke Kovač prihvaćen je jednoglasno. To znači da bi nakon dvogodišnje dužnosti na mjestu potpredsjednice, tijekom jesenskog zasjedanja 2026. pukovnica Nevenka Kovač predsjedala Gaminger europskom inicijativam. Ovu dužnost u 30-godišnoj povijesti GIE od hrvatskih predstavnika obnašao je jedino brigadir Stanislav Linić u vremenu od 2016. do 2018.

Nakon radnog dijela zasjedanja nacionalna izaslanstva održali su sastanak u zgradi Karlovačke županije gdje su se susreli s županicom Karkovačke županije Martinom Fundek-Hajdin i zamjenicom gradonačelnika Karlovaca Ivanom Fočić i suradnicima, koji su nazočne upoznali s bogatom povješću i sadašnošću Karlovačke županije i Grada Karlovca.

Slijedne aktivnosti uključivale su posjet renomiranoj hrvatskom proizvođaču lakog naoružanja HS Produkt d.o.o. i Muzeju Domovinskog rata. Prilikom posjeta Muzeju Domovinskog rata članovi Predsjedništa GIE i drugi članovi nacionalnih izaslanstava položili su vijenac i zapalili svijeće ispred Spomen obilježja u čast poginulim hrvatskim braniteljima.

Na kraju dana održana je svečana večera članova nacionalnih izaslanstava i gostiju iz MORH-a i OSRH tijekom koje su uručena odličja i priznanja zaslužnim članovima nacionalnih izaslanstava GIE i drugima. Odličje “Križa časti” dodijeljeno je hrvatskoj predsjednici Povjerenstva za međunarodnu suradnju pukovnici Nevenki Kovač i ravnatelju Uprave za ljudske resurse MORH-a Ivanu Jušiću.

Hrvatsko izaslanstvo tijekom proljetnog zasjedanja GIE u Karlovcu su činili; predsjednik HČZ-ZU satnik Igor Majetić, zatim predsjednica Povjerenstva za međunarodnu suradnju HČZ-ZU pukovnica Nevenka Kovač, glavni tajnik HČZ-ZU brigadir Branko Gačak, poslovni tajnik ČHZ-ZU bojnik Mladen Lalić, član Povjerenstva za međunarodnu suradnju satnik Zdravko Senčar te tajnik Saveza udruga HČZ Karlovačke županije bojnik Ivan Kolenc.

Sudionici

Izvješće izradili: Branko Gačak i Nevenka Kovač / Fotografije: Mladen Lalić i Branko Gačak/Fotografije sudionika: FB profil GAMINGER INITIATIVE ERUROPE