Tradicionalno 23.hodočašće vojske, policije i branitelja u Mariji Bistrici

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:OSTALO / SUSRETI

IMG_01911Veliki broj hodočsnika pohodilo je danas nacionalno svetište u Mariji Bistrici. Tradicionalno, po 23. put, održano je hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja. Euharistijsko slavlje na prostoru crkve na otvorenom bl. kardinala Alojzija Stepinca predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj Juraj Jezerinac, a nazočio je i velik broj uzvanika i gostiju iz domovine i inozemstva.
Kao gosti u koncelebraciji su bili i slovački vojni biskup František Rabek, bivši direktor Međunarodnog vojnog hodočašća u Lurd mons. Jean-Pierre Brard, vojni vikar u Sloveniji preč. Matej Jakupič, generalni vikar Vojnoga ordinarijata u BiH vlč. Željko Čuturić, kancelar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić, generalni vikar Vojnog ordinarija u RH prof. Jakov Mamić, rektor svetišta u Mariji Bistrici mons. Zlatko Koren, te vojni i policijski kapelani, kao i svećenici iz drugih biskupija koji su se pridružili hodočašću.
U hodočašću je sudjelovalo i pedesetak vjernika katolika pripadnika OS BiH.
Na početku mise, biskup Jezerinac je prenio pozdrave predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović čiji je izaslanik na ovome hodočašću bio načelnik Glavnog stožera Drago Lovrić. Također prisutni su bili i ministar branitelja Predrag Matić, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra, zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković.
Impozantan broj hodočasnika je bilo teško procijeniti a cjelokupna organizacija događaja bila je na visini : od dolaska, mise do kuhanog obroka – tradicionalnog (ukusno skuhanog) vojničkog graha za sve koji su htjeli isprobati i tu vrstu “zadovoljstva”.
Mladen Lalić