2. međunarodni časnički spust Kupom-Kolpom

U subotu, 30. srpnja 2016. godine po lijepom sunčanom vremenu, održano je tradicionalno druženje časnika Hrvatske i Slovenije. Okupljanje je bilo na hrvatskoj obali Kupe u Velikoj Paki, a završno slavlje na slovenskoj strani Kolpe u Metliki, na kupalištu pokraj samog mosta u Jurovskom Brodu.

[espro-slider id=4673]

Susret je započeo okrjepom uz zajutrak, a potom se nastavio raftingom po Kupi-Kolpi uz četverosatno veselje i vodenim radostima. Na kraju, uz domaću slovensku glazbu, ukusno jelo i osvježavajuća pića, više od 250 sudionika potvrdilo je spremnost na novo druženje iduće godine. Ovo je 18. spust Kolpom-Kupom kojeg su ostvarili slovenski časnici i kojima su se u dva zadnja pridružili hrvatski časnici.

Spustu su se odazvali i vojni atašei SAD-a i Kine, dok je ruski bio spriječen obvezama zbog dolaska Vladimira Putina, predsjednika Rusije u Sloveniju.

Svoj udio u organizaciji cjelodnevnog događanja između mnogobrojnih zaslužnih volontera, uzeli su Anton Krašovec, predsjednik Zveze časnika Bele Krajine, Igor Majetić , predsjednik Saveza udruga časnika KŽ, Ivan Kolenc-Loptica u ulozi sveprisutnog koordinatora, Nikola Sopčić, načelnik općine Žakanje i Darko Zevnik , župan Metlike. I sa slovenske i  hrvatske strane odazvali su se časnici iz svih krajeva zemlje. Hrvatsku su stranu zastupali predstavnici svih postrojbi koje su djelovale na području županije karlovačke. Između mnogih pojedinaca, organizirano su stigli časnici iz svih gradova karlovačke županije i Zagorja.

3. međunarodni spust Kupom-Kolpom sredinom kolovoza naredne godine organizirat će hrvatski časnici.

tekst i fotografije Josip Šut i Damir Kejžar

U Karlovcu, 31. srpnja 2016.