Trenutno pregledavate SAMOBOR-časnici 151.br HV educirali učenike o Domovinskom ratu

SAMOBOR-časnici 151.br HV educirali učenike o Domovinskom ratu

ČASNICI HV SAMOBORSKE UDRUGE 151. BRIGADE EDUCIRALI ŠKOLSKU DJECU O DOMOVINSKOM RATU TE ODRŽALI SAT POVIJESTI NA LOKACIJI TROKUT KOD NOVSKE
Više od 600 učenika samoborskih osnovnih i srednjih škola prošlo je kroz 14 ciklusa predavanja o Domovinskom ratu i doprinosu u oslobađanju zapadne Slavonije. O uspješnom ratnom putu naše 151.samoborske brigade govorili su učesnici zbivanja iz tog vremena. U velikoj dvorani srednje školskog centra prikazana je i izložba fotografija našeg ratnog puta.
Slide1Učenici su aktivno učestvovali u ovoj edukaciji postavljajući ozbiljna pitanja, stvarajući predodžbu o tom vremenu. Osnovni cilj je postignut , a to je jačanje svijesti o značaju i doprinosu očeva i djedova učenika u obrani Domovine u ovom obrambenom ratu. Potaknuli smo učenička razmišljanja potičući ih na pozitivan odnos prema čuvanju tekovina Domovinskog rata. Smatramo da smo time pridonijeli postizanju odgojne zadaće nastave a to je jačanje domoljublja. Evaluacijski upitnik koji smo proveli sa učenicima potvrdio nam je da smo im pomogli da pravilno razumiju taj tako bitan dio nacionalne povijesti, što se očitovalo kroz njihove visoke ocjene u samom upitniku.Slide2
Učenike smo također educirali kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku Domovinske zahvalnosti u Samoboru, gdje su uklesana 53 imena hrvatskih vitezova koji su tu živjeli prije rata. Sve smo to radili uz jaku podršku Grada Samobora, Ministarstva branitelja i Zagrebačke županije.
Završna aktivnost provedena je 30. listopada nastavom na terenu u udaljenoj lokaciji 120 km od Samobora na Trokutu kod Novske. Organizirali smo odlazak 520 učenika osnovnih i srednjih škola u 10 autobusa da na lice mjesta borbenih aktivnosti vide težinu uvjeta tadašnjeg ratovanja njihovih djedova i očeva. Tu je danas zahvaljujući našoj inicijativi postavljen veličanstven spomenik našim suborcima.
Na ovih devet spomen stećaka poginulih: Tigrova,te branitelja sa područja Bjelovara,Samobora, Svete Nedelje,Vrbovca, Dugog sela,Koprivnice, Ivanić Grada, Novske ukSlide4lesano je 270 imena hrvatskih vitezova.
Učenici su odali počast hrvatskim herojima koji su kao učesnici oslobodilačke borbene operacije „Orkan-91“ položili svoj mladi život na novljanskoj bojišnici u Domovinskom ratu.
Puk. HV u mir. Adolf Paar