Komemoracija povodom devete godišnjice smrti Nevenke Topalušić
Vrbovec, 20. listopada 2023.

Komemoracija povodom devete godišnjice smrti Nevenke Topalušić održana je 20. listopada 2023. paljenjem svijeća ispred njene grobnice na Gradskom groblju u Vrbovcu te polaganjem zajedničkog vijenca i paljenjem svijeća za sve poginule i preminule hrvatske branitelje ispred Spomen-obilježja “Hrvatska kocka” u središtu Vrbovca. Nakon toga je u Župnoj crkvi Sv. Vida Mučenika u Vrbovcu služena sveta misa zadušnica za pokojnu Nevenku.

Komemoracija je započela okupljanjem ispred grobnice Nevenke Topalušić na Gradskom groblju u Vrbovcu, gdje su članovi njezine obitelji, zatim izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, posebni savjetnik potpredsjednika Vlade RH i minstra hrvatskih branitelja Anto Zelić, predstavnici Grada Vrbovca predvođeni zamjenikom gradonačelnika Markom Beloševićem te članovi Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec i Nevenkini ratni suborci zapalili svijeće u znak siječanja na pokojnu Nevenku. Tijekom odavanja počasti na Gradskom groblju ratni zapovjednik 51. samostalne bojne iz Vrbovca i glavni tajnik Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga podsjetio je nazočne kako je “Nevenka svojim djelovanjen tijekom Domovinskog rata pokazivala što znači biti iskren domoljub i što znači biti hrabar branitelj”. Predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec Marijan Plahutar predvodio je molitvu za pokojnu Nevenku.

Nakon komemoracije na Gradskom groblju položen je zajednički vijenac svih sudionika komemoracije ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima “Hrvatska kocka” na središnjem vrbovečkom trgu, a svijeće su zapalili sin Dubravko i kčerka Ana, zatim izaslanik potpredsjednika Vlade RH i izaslanstvo Grada Vrbovca te predstavnici Hrvatskog časničkog zbora-Zajednice udruga i Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec. Komemoracija je završena služenjem svete mise u Župnoj crkvi Sv. Vida Mučenika u Vrbovcu.

Podsjetimo da je narednica Nevenka Topalušić, rođena 1954. u Gradecu. Tijekom Domovinskog rata je kao viša medicinska sestra, u periodu od ljeta 1991. do srpnja 1992. bila pripadnica saniteta 51. samostalne bojne iz Vrbovca, a najveći dio vremena Domovinskog rata, od ljeta 1992. pripadnica 2. gardijske brigade „Gromova“. Teško je ranjena tijekom operacije “Una 1995.”, kada je ranjen i njezin sin Dubravko. Nevenka Topalušić bila je 100-postotni ratni vojni invalid. Preminula je 22. listopada 2014. tijekom braniteljskih u Savskoj ulici u Zagrebu. Trg ispred Ministarstva hrvatskih branitelja nosi njezino ime.

Prije aktivnosti komemoracije za Nevenku Topalušić, članovi Hrvatskog časničkog zbora iz Vrbovca zapalili su svijeće ispred središnjeg križa na Gradskom groblju kao i ispred spomen-obilježja poginulih i preminulih hrvatskih branitelja koji su sahranjeni na Gradskom groblju u Vrbovcu.

Tekst:Branko Gačak, glavni tajnik HČZ-ZU / Fotografije:Dragan Vicković – portal Prigorski.hr i Branko Gačak