Sa susreta “Knin 2016”

ODRŽAN ČETRNAESTI  SUSRET PRIČUVNIH I UMIROVLJENIH  ČASNIKA I DOČASNIKA – HČZ RH – ZAJEDNICE UDRUGA POD NAZIVOM “KNIN 2016”

U skladu sa planom i programom utvrđenim  u rujnu 2015. godine na  Središnjem odboru ZU HČZ RH, na području Šibensko-Kninske i Splitsko-Dalmatinske županije, uz učešće  220 članova, dana 10. i 11. lipnja 2016. godine,  uspješno je proveden četrnaesti po redu  Susret pričuvnih i umirovljenih ratnih časnika i dočasnika OS RH  članova Zajednice udruga Hrvatskog časničkog zbora Republike Hrvatske.

Na početku valja naglasiti, a što je u pozdravnom govoru istakao predsjednik ZU HČZ RH umirovljeni stožerni brigadir Rozarijo Rozga, da je susret održan, kao i svih proteklih godina, pod pokroviteljstvom  Ministra obrane RH i Načelnika Glavnog Stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske  te  povodom 25-te obljetnice osnutka OS RH i HKoV i  sedme obljetnice članstva RH u NATO Savezu.

Susret je otpočeo u Kninu obilaskom nove crkve Gospe Hrvatskog velikog Krsnog zavjeta. U impozantnom sakralnom zdanju sudionike je pozdravio i s unutrašnjošću crkve upoznao fra Petar Klarić. [espro-slider id=4613]

Potom su se sudionici uputili na Kninsku tvrđavu gdje su imali prigodu obići muzej „Oluje“ kao i ostale znamenitosti ove u povijesti vrlo važne obrambene fortifikacije  koja je u našoj novijoj povijesti odnosno u završnici Domovinskog rata postala „Simbol pobjede“.

Nakon obilaska Kninske tvrđave upriličeno je odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima ispred spomenika Hrvatske pobjede „Oluja 95“ na Trgu dr. Ante Starčevića u centru grada.

Vijenac i svijeće u ime NGS HV i Gardijske motorizirane brigade HV položio je  načelnik stožera brigade brigadir Tihomir Kundid sa suradnicima, u ime ZU HČZ RH vijenac i svijeće u pratnji dopredsjednika položio je predsjednik ZU HČZ RH stožerni brigadir Rozario Rozga te su svijeće položila i izaslanstva županijskih i gradskih organizacija ZU HČZ RH.

Nakon odavanja počasti poginulim braniteljima u Domovinskom ratu  u domu HV u Kninu  načelnik stožera Gardijske motorizirane brigade HV brigadir Tihomir Kundid održao je predavanje na temu“ Ustroj, namjena i zadaće motorizirane gardijske brigade s naglaskom na sudjelovanju u mirovnim misijama“. Uz niz informacija koje je brigadir Tihomir Kundid prezentirao o ovoj vrlo jakoj i suvremeno ustrojenoj i opremljenoj profesionalnoj postrojbi HV, koja u potpunosti primjenjuje NATO standarde,  svakako je važno istaći da je ona nastala iz ratnih gardijskih brigada HV(1. gbr HV „Tigrovi“, 2. gbr HV “Gromovi“, 7. gbr HV „Pume“ i 9. gbr HV „Vukov“) i da njeguje siječanja na iste.

 Ručak za sve sudionike je organiziran također u Domu HV u Kninu nakon čega su se sudionici uputili u selo Drinovce na području Miljevaca u Šibenskom zaleđu.

U Drinovcima  je na spomen obilježju pored župne crkve odana počast poginulim braniteljima u Miljevačkoj operaciji,  a samo predavanje o Miljevačkoj operaciji  održao je ratni zapovjednik 113. Šibenske brigade HV umirovljeni brigadir Ivan Bačić, na vidikovcu iznad  Visovačkog jezera (na kome se nalazi i otok Visovac s poznatim franjevačkim samostanom i crkvom iz 17-tog stoljeća).

U svom izlaganju brigadir Bačić je između ostalog istakao da je operacija pokrenuta 21.  lipnja 1992.  godine nakon niza zločina neprijateljske vojske nad civilima u okupiranim Miljevačkim selima, naseljenim isključivo hrvatskim stanovništvom, te da su ista( sedam sela) oslobođena već 22. lipnja 1992. godine sa čime je stanovništvo stavljeno pod zaštitu HV  te da je smanjena  topnička ugroza grada Šibenika i okolice.

Izlaganjem umirovljenog brigadira Bačića završen je službeni dio prvog dana susreta te su sudionici upućeni na odmor u Split.

Drugi dan susreta otpočeo je u Sinju odavanjem počasti kod spomen obilježja za poginule branitelje s područja Sinja te je nastavljen u gradskoj kino Sali.

O počecima Domovinskog rata, ustrojavanju ratnih postrojbi s naglaskom na 126. Sinjsku brigadu HV i ratnim djelovanjima izlaganja su imali ratni zapovjednici iste brigade umirovljeni general bojnik Veselko Gabričević(prvi zapovjednik) i umirovljeni pukovnik Zdravko Škarpa.

O vojnoj operaciji „Peruča 1993. godine“ govorili su umirovljeni pukovnik Zdravko Škarpa, tadašnji zapovjednik 126. Brigade HV i  zapovjednik operacije  i  umirovljeni bojnik Ivan Vuko, tadašnji načelnik inženjerije 126. brigade HV te je prikazan i desetominutni film o spašavanju HE Peruča i sprječavanju „kataklizme“ koja je prijetila ostalim  Hidro elektranama  smještenim nizvodno  i preko 20 000 stanovnika toga kraja,  nakon što su branu 28.01.1993. godine  minirale četničke snage iz Knina ( s kako je procijenjeno 30 tone eksploziva). Kao što je mnogima poznato prve prijetnje za miniranje HE Peruča izrekao je 18.09.1991. godine general tadašnje JNA i zapovjednik Kninskog korpusa Ratko Mladić odmah nakon njenog zauzimanja a razlog  za miniranje po tadašnjim pokazateljima bila je odmazda za gubitak Maslenice a što se nije moglo dogoditi bez odobrenja vojnog vrha iz Beograda.

Nakon upečatljivih izlaganja i filma o spašavanju HE Peruča sudionici susreta su obišli impozantni  muzej Sinjske alke i svetište Gospe Sinjske te su se potom uputili u obilazak   HE Peruča.

Na HE Peruča sudionike susreta je dočekao  g. Ivica Vrca sadašnji rukovoditelj HE i jedan od stručnjaka HEP-a  koji je neposredno nakon njenog oslobađanja  pristupio, u suradnji s načelnikom inženjerije 126. brigade HV bojnikom Ivanom Vuko,  iznalaženju stručnog rješenja za izbjegavanje  katastrofe ogromnog razmjera  a što su na sreću uspjeli oslobađanjem odljevne cijevi, što je pak  omogućilo postupno slabljenje pritiska na branu. Ubrzo nakon toga moglo se pristupiti i sanaciji brane i elektro-energetskog postrojenja.

U vrlo iscrpnom izlaganju g. Ivica Vrca upoznao je članove  HČZ RH sa nizom  tehničkih i ostalih podataka o akumulacijskom jezeru i HE Peruča, opisao je kako  su on i ostali djelatnici HEP-a zajedno s inženjercima HV-a uspjeli u kritičnom vremenu nakon miniranja spriječiti uništenje brane  te im neposrednim obilaskom  prezentirao sve najvažnije sklopove HE  na osnovu čega su mogli  steći jasnu sliku o ogromnom značaju ove HE za Republiku Hrvatsku i mogućim katastrofalnim posljedicama koje su izbjegnute.

Dakle između ostalog moglo se zaključiti  da bi uz ogromne ljudske gubitke i uništenje velikog broja naselja i svekolike infrastrukture bio uništen i najveći dio elektro-energetskog potencijala koji opskrbljuje velik dio gradova i naselja južnog dijela RH a što bi u ukupnosti imalo nesagledive posljedice.

Posjetom  HE Peruča službeni dio ovog zasigurno uspješnog Susreta ZU HČZ RH  bio je završen.

 Davor Špoljarić, bojnik u mirovini, HČZ Virovitice