Trenutno pregledavate Predsjednik Milanović Odlikovao Brođane – pripadnike Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune

Predsjednik Milanović Odlikovao Brođane – pripadnike Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune

ZAGREB -Pantovčak 27.05.2021.Povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnice ustrojavanja Zbora narodne garde Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović upriličio je svečanost na kojoj je pripadnicima Oružanih snaga čestitao njihov dan i zaslužnima dodijelio odlikovanja.

U svom obraćanju predsjednik Milanović posebno se obratio onima koji su prije trideset godina bili u ustroju, koji su bili u Kranjčevićevoj ili koji možda nisu bili u Kranjčevićevoj jer su već svoj život stavili na kocku i u službu Domovini. Takvih vas ovdje ima dosta i hvala vam što ste došli. I dođite sutra i u Kranjčevićevu. Čekamo vas. To je minimum koji vam Hrvatska može dati. To je važnije i veće od srca i svih priznanja, odlikovanja i zahvalnica koje ste dobili i koje ćete dobiti. Ovo je vaš dan“, poručio im je predsjednik Milanović.

Za Hrvatsku je rekao da je prošla dug, težak i kompliciran put, a da su Hrvati drukčiji i posebni jer je i Hrvatska drukčija i posebna zemlja, jedina zemlja koja je nakon devedesete godine morala proći kroz rat. „Morala je u ognju i maču, paklu bitke, straha, borbe za vlastiti život, domovinu i obitelj izboriti ono što je drugima došlo lako“, istaknuo je Predsjednik. Dodao je i da mi znamo da je naš put bio ispravan i pravedan i da je to bila nit vodilja. Borba za svoju državu, za svoje povijesno pravo koje imaju svi narodi. Da nije bilo vas ništa od toga. Da nije bilo ono malo dobrih i posebnih ljudi koji su se okupili u Kranjčevićevoj ili već bili tamo gdje se gine ili gdje će se poginuti, bez vas toga ne bi bilo. I to je u stvari bit današnjeg dana, istaknuo je predsjednik Milanović.

Još jednom hvala vam na svemu. Druge riječi nema. Hvala vam na svom onom strahu koji ste prošli i kroz koji su prolazili vaši bližnji. Hvala svima onima koji se nisu vratili. Pamtit ćemo ih zauvijek. Vama slava jer slava nije samo za one koji su pokojni. Neka nam živi naša Hrvatska! Neka živi dovijeka i neka bude mirna jer čuva je Hrvatska vojska!“, zaključio je svoje obraćanje Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske. Predsjednik Republike dodijelio je i sljedeća odlikovanja pripadnicima Udruge Veterana 3 gardijske brigade Kune : Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu odlikovan  Krešimir Šipoš.

Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu i u iznimnim okolnostima u miru odlikovani su Zvonko Aničić, Marijan Crnac, Ivan Čabraja, Josip Dubac, Ivan Filipović, Vinko Hančić, Antun Katić, Drago Majić,Mijo Mitrović,  Zoran Odobašić, Slobodan Oreč,  Ivan Romić, Ernest  Stjepić,Mirko Margeta, Ante Arelić i Vinko Štimac.

Redom hrvatskog pletera za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana odlikovani su ; Petar Bubalo, Luka Krijan, Marijo Sosnik, Mato Opačak.

Na svečanom prijemu u Uredu predsjednika Republike, osim ministra obrane Marija Banožića bili su potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Uz načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH admirala Roberta Hranja bili su zamjenik načelnika general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec te ostali zapovjednici Oružanih snaga Republike Hrvatske, predstavnici Ministarstva obrane te Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva policije i policijskih uprava.

ZAGREB 27.05.2021.                                                                                   Piše;Mato Opačak