Svečana primopredaja dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske

Zagreb,08.03.2024.godine
Novi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general Tihomir Kundid

Svečana primopredaja dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske između admirala Roberta Hranja i general-pukovnika Tihomira Kundida održana je u petak 8. ožujka 2024. u Domu HV “Zvonimir” u Zagrebu.

Na svečanoj ceremoniji primopredaje dužnosti predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović predao je stijeg Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske novom načelniku Glavnog stožera OSRH general-pukovniku Tihomiru Kundidu.

Dosadašnji načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj

Dosadašnji načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj u svom obraćanju zahvalio je na povjerenju koje mu je bilo ukazano kao načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH istaknuvši kako su mu posljednje četiri godine bile dinamične i zanimljive te kako su prije svega, učinjeni brojni iskoraci po pitanju razvoja Hrvatske vojske.

“Posebno bih zahvalio svima koji su mi pomogli u mojoj vojničkoj karijeri, hvala mojim suradnicima u Kabinetu načelnika i svim pripadnicima Oružanih snaga i Ministarstva obrane koji su mi pružili podršku i potporu u mom radu”, rekao je admiral Hranj.

Svom nasljedniku, generalu Kundidu admiral Hranj poželio je sreću i uspjeh u obnašanju mandata kazavši kako vjeruje da će biti još “bolji, jači i brži”. Također, poručio je kako je generalu Kundidu potrebna podrška i suradnja sa cijelim obrambenim sustavom: “U današnjoj prigodi želim vam poručiti kako je generalu Kundidu za obnašanje ove dužnosti potrebna potpora cijelog sustava, podržavajte ga u obnašanju svih dužnosti i zadaća koje ga očekuju”.

Na kraju, admiral je posebnu zahvalnost uputio svojoj obitelji poručivši: “Posebno hvala mojoj obitelji, mojim kćerima i mojoj supruzi, sada je vrijeme za neke druge prioritete i zadaće”.

Ovom prigodom, predsjednik Republike uručio je admiralu Robertu Hranju Velered kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Hrvatske vojske, te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama oružanih snaga Republike Hrvatske.

Novi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general Tihomir Kundid preuzevši novu dužnost zahvalio je predsjedniku Republike i vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga, predsjedniku Vlade i potpredsjedniku Vlade i ministru obrane na ukazanom povjerenju za obnašanje ove časne i odgovorne dužnosti.

“Ovo je najznačajniji trenutak u mojoj vojničkoj karijeri i za mene je ovo osobita čast, veliki izazov i još veća odgovornost”, istaknuo je načelnik GS OSRH. Govoreći o prioritetima u mandatu, general Kundid naglasio je: “Razina ambicije Oružanih snaga mora biti prije svega na razvoju sposobnosti obrane nacionalnog teritorija, a potom na ispunjavanje zahtjeva koji proizlaze iz obveze članstva u NATO-u.

Naša obveza po pitanju ciljeva sposobnosti i dalje mora biti u središtu našeg interesa”, nastavio je general Kundid te kazao kako Hrvatsku vojsku i u budućnosti očekuje razvoj njezinih sposobnosti.

“Oružane snage trenutno se nalaze u fazi značajnog opremanja i modernizacije i to nam mora biti i dalje apsolutni prioritet”, naglasio je general-pukovnik Tihomir Kundid.

Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Nathalie Rayes uručila je američke zastave admiralu Hranju i generalu Kundidu te je zahvalila admiralu Hranju na izvrsnoj suradnji, a generalu Kundidu poželila uspjeh na novoj odgovornoj dužnosti.

Svečanosti su uz predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Zorana Milanovića nazočili i pripadnici Oružanih snaga, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, predstavnici Hrvatskog sabora, predstavnici Vlade Republike Hrvatske i ministarstava, saborski zastupnici, vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan, umirovljeni general Ante Gotovina i drugi umirovljeni generali i admirali te drugi visoki državni i vojni dužnosnici, veleposlanici, vojni izaslanici, predstavnici civilnih institucija i ostali.

Biografija načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga

General-pukovnik Tihomir Kundid rođen je 1969. godine u Varaždinu. Završio je Fakultet strojarstva te poslijediplomski studij na Fakultetu organizacije i informatike, Sveučilišta u Zagrebu. Završio je Naprednu časničku školu kao najbolji polaznik, Zapovjedno-stožernu školu, Ratnu školu “Ban Josip Jelačić” i Canadian Forces Language School.

U obranu Republike Hrvatske dragovoljno se uključio u prosincu 1990., a 1991. postaje pripadnik Specijalne policije MUP RH. Nakon toga ulazi u sastav 2. gardijske brigade “GROMOVI” gdje ostaje do 2007. godine. U 2. gardijskoj brigadi obnašao je niz odgovornih i zapovjednih dužnosti.

Tijekom svoje karijere za profesionalno izvršavanje zadaća i ostvarene iznadprosječne rezultate u radu više puta je pohvaljivan i nagrađivan te odlikovan nizom odličja: Spomenicom Domovinskog rata, Spomenica domovinske zahvalnosti za 5 i 15 godina, Redom hrvatskog pletera, Redom hrvatskog trolista, Redom bana Josipa Jelačića, Redom Nikole Šubića Zrinskog i medaljama “Bljesak”, “Oluja” i “Iznimni pothvati”, “Zlatnom medaljom Hrvatske vojske” te “Medaljom za pomoć civilnim institucijama”.

Foto: MORH/ F. Klen