GAMING II, Altdorf, Švicarska 2010.

Jesenji sastanak GAMING INICIJATIVE, pod nazivom GAMING II/10 održan je u Švicarskoj, gradu Altdorf, kanton Uri, u vremenu od 09-12. Rujna 2010.godine.
Na sastanku su, pored delegacije Republike Hrvatske, sudjelovale i delegacije: Italije, Njemačke, Švicarske, Češke, Slovačke, Mađarske i Slovenije. Delegacija Poljske nije sudjelovala.
U delegaciji Republike Hrvatske bili su:

  • Rozario Rozga, stožerni brigadir u mirovini, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora RH,
  • Stanislav Linić, brigadir u mirovini, predsjednik HČZ PG županije,
  • Ljubomir Cerovac, brigadir u mirovini, predsjednik HČZ Istarske županije,

Težišna tema cjelokupnog sastanka su Oružane snage Švicarske konfederacije i njihova uloga u sustavu nacionalne sigurnosti zemlje, sa posebnim osvrtom na deklariranu neutralnost Švicarske i što ona konkretno znači u slučaju uporabe oružanih snaga. Posebno je značajno da su o ulozi oružanih snaga u švicarskom društvu govorili civilni dužnosnici sa razine kantona i švicarskog parlamenta.
Težišna tema je obrađena kroz slijedeće:

  • General Dominique Andrey, zapovjednik kopnene vojske: Švicarske oružane snage
  • General bojnik Roberto Fisch, zapovjednik Regionalnog zapovjedništva 3: Struktura i izazovi Regionalnog zapovjedništva 3
  • Brigadir Hans Shathzman, predsjednik časničkog zbora Švicarske: Švicarski časnički zbor
  • Pukovnica Heidi Kornek, predsjednica Odbora za međunarodnu suradnju Švicarskog časničkog zbora: Švicarski novački model
  • Dr Gabi Huber, član parlamenta: Švicarska sigurnosna politika
  • Josef Dittli, predsjednik vlade kantona Uri: Civilno vojni odnosi u Švicarskoj

Pored toga posjetili smo 9.inž.bojnu. Posjeta je imala dva dijela, najprije smo obišli zapovjedno mjesto i uredske prostorije bojne koje se nalaze u starom podzemnom atomskom skloništu a potom smo bili prisutni na vježbi- demonstraciji obučenosti ljudstva jedne satnije u sastavljanju pontonskog mosta.

Cjelokupni sastanak je bio veoma dobro organiziran i osmišljen i proširio nam je saznanja o specifičnostima švicarskih oružanih snaga, njihovoj ulozi u društvu i izazovima sa kojima se susreće ova organizacija. Kako je više puta naglašeno, mala je mogućnost oružane agresije na Švicarsku ali je teroristička prijetnja sasvim izvjesna tako da je proklamirana neutralnost u ovim uvjetima pred velikim izazovima.

[wowslider id="4"]