Trenutno pregledavate IZLOZBA MAKETA I MILITARIJA NA ŠKRLJEVU

IZLOZBA MAKETA I MILITARIJA NA ŠKRLJEVU

PC132336U Škrljevu je održana ocjenska izložba maketa prema pravilima za plastične makete, u organizaciji Hrvatskog časničkog zbora i Maketarskog kluba „Zeppelin“ iz Rijeke. Pokrovitelji i domaćini su bili Grad Bakar i Mjesni odbor Škrljevo, Turistička zajednica Grada Bakra, Pomorski radio Bakar, Tehničku podršku dala je Zajednica tehničke kulture Rijeka.

U sklopu izložbe maketa organizirana je i izložba militarije iz Domovinskog rata kolekcionara i branitelja Damira Batistića, inače člana HČZ. Izložba militarije, odora, oznaka, opreme i dijelova u ratu srušenih protivničkih zrakoplova je dio jedne veće izložbe sa tematikom Domovinskog rata pod nazivom „Boje rata“ koja će se održati u Pomorskom i povijesnom muzeju hrvatskog primorja krajem siječnja iduće godine a koju će najvećim dijelom postaviti Damir Batistić.

U sklopu izložbe maketa sudjelovalo je trideset i šest maketara iz svih krajeva Hrvatske, Rijeke, Zagreba, Pule, Zadra, Bjelovara, Crikvenice, Krka izloživši više od sto trideset maketa u nekoliko kategorija. Kategorije su bile podijeljene na tip makete, npr: zrakoplovi elisni i s mlaznim pogonom, vojna vozila, civilna vozila, brodovi i podmornice, science-fiction program, figure iz raznih razdoblja te iz modernih strategijskih igara, diorame raznih sadržaja i sl. Naravno, u svim tim tematskim kategorijama razlikuju se i podgrupe u različitim mjerilima.

Izložene makete uglavnom su izrađene od plastične mase zvane polystiren ali bilo je i drvenih maketa te raznih kombinacija. Izloženo je većina maketa iz tzv. „kita“ no pravu poslasticu činile su makete izrađene potpuno u samogradnji. To konkretno znači da se maketar kod izrade služi istim nacrtima kao i kad se gradio original samo je sve u puno manjem mjerilu što cijeli zadatak čini utoliko težim. Jedna od svjetskih premijera je i izlaganje makete „Spasioca obale“ preteče torpeda koji je nastao i proizvodio se upravo u Rijeci što je bio i jedan od začetaka Rijeke kao industrijskoga grada. Takav model postoji još samo u vojnom muzeju u Beču.

Od ukupno 31 kategorije bilo je i osam kategorija rezervirano za mlade  i još mlađe natjecatelje, dakle za juniore (13-18 godina) te za djecu ispod 13 godina. Bilo je osobito zadovoljstvo dodijeliti medalje najmlađima koji su uz to počeli savladavati abecedu maketarstva tek prije dva tjedna i to upravo u organizaciji HČZ-a po osnovnim školama na području Grada Bakra.

Pri kraju samo izložbe odluke sudačkog odbora pretočene su u podjelu medalja najuspješnijima od kojih su se istakli već i do sada nagrađivani i poznati maketari iz Zagreba i Rijeke ali su iznenadili i Crikveničani, maketari iz Pule i Krka itd. Cijelu izložbu kvalitetno su popratili mediji pa je čak i Hrvatska radiotelevizija emitirala program sa same izložbe uživo u emisiji „Subotom ujutro“ na prvom programu.

Izložbu je otvorio bakarski Gradonačelnik Tomislav Klarić koji je i sam sa zadovoljstvom razgledao izloške te obećao da će slijedeće godine uslijediti i drugo prošireno izdanje a pružit će se potpora našoj organizaciji u širenju tehničke kulture među najmlađom populacijom. Društvena korist maketarstva je višestruka jer osim vještina rada vlastitim rukama razvija se i strpljenje i odgovornost a pri izradi mekete se i konzultira povijesna literatura, nije zanemarivo ni to da se današnju djecu naviklu na višesatno korištenje računala, okreće nekim drugim zdravijim vještinama.

Prema evidenciji izložbu je posjetilo više stotina građana s područja Grada Bakra ali i drugih mjesta, primjećeni su ljubitelji maketa iz Opatije i Rijeke, Kastva, Lovrana, Novog Vinodolskog, Triblja, Karlovca, Pazina, Buzeta, Pule i Malinske. Organizirano su izložbu posjetili i predstavnici i članstvo braniteljskih, veteranskih i udruga domobrana. Na kraju su, nakon dodjele zasluženih odličja a prije zatvaranja izložbe pali i dogovori za daljnje širenje maketarstva i organizaciju ovakvih izložbi.

Presjednik HČZ GRADA RIJEKE

poručnik /m/

Rajko Samueli Kačić