Trenutno pregledavate 138.br HV “GORANSKI RISOVI” 1991.-2018.

138.br HV “GORANSKI RISOVI” 1991.-2018.

Brigadir Miljenko Balen, zapovjednik brigade

138.brigada HV je osnovana ukazom predsjednika RH dr. Franje Tuđmana 28.10.1991.godine i njen je ratni put završio smrću petnaest njenih pripadnika. Tradicije brgade i sjećanje na njen ratni put nastavlja Klub 138.br.HV čiji je cilj nastavljati tradiciju  postrojbe i čuvati sjećanja na njen doprinos Domovinskom ratu. U skladu s tim do danas su objavljene dvije knjige koje detaljno i iscrpno obrađuju dane osnivanja postrojbe te potom i njen ratni put vezan uz ličko ratište.

S idejom čuvanja povijesti postrojbe nastavlja se  i dalje kroz obilježavanje obljetnice kroz pisane materijale i dokumentarne filmove. Važno je podsjetiti da je brigada 19. prosinca 1991. godine krenula na ličku bojišnicu pri čemu se pozivu za uključivanje u sastav postrojbe odazvalo čak 96 posto pozvanih.

Do 1995. godine, dakle gotovo pet godina, domovinu su čuvali bez ijednog incidenta, ali uz, na žalost, 15 poginulih i 220 ranjenih. U poratnom razdoblju do danas je umrlo oko 500 pripadnika brigade, a među njima i prvi zapovjednik brigade Ivan Gašpar.


Svoj zadatak u Lici brigada je obavila na najbolji mogući način te potom isto tako sudjelovala u vojno-redarstvenim akcijama »Bljesak« i »Oluja« pri čemu su u »Oluji« zajedno s drugim postrojbama HV-a došli do granice s Bosnom i Hercegovinom, nakon čega su na vraćenom području držali položaje kod Plitvica, Uz Gorane brigadu činile i bojne sastavljene od vojnika iz Rijeke, Opatije sa Krka.

Svako obilježavanje Dana 138. brigade HV-a za Grad Delnice je dan ponosa, zahvale i pijeteta prema svima koji su sudjelovali u stvaranju samostalne Hrvatske, posebno prema članovima »Goranskih risova« jer je njihov  doprinos neprocjenjiv i nemjerljiv,