Trenutno pregledavate Apel na podnesene amandmane za oduzimanje dijela financijskih sredstava namijenjenih Ministarstvu obrane Republike Hrvatske u Prijedlogu državnog proračuna za 2019. godin

Apel na podnesene amandmane za oduzimanje dijela financijskih sredstava namijenjenih Ministarstvu obrane Republike Hrvatske u Prijedlogu državnog proračuna za 2019. godin

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:HČZ RH-ZU

Uvaženi zastupnici Hrvatskog sabora,

Hrvatski generalski zbor te Hrvatski časnički zbor – zajednica udruga upućuju vam slijedeći zajednički Apel na podnesene amandmane za oduzimanje dijela financijskih sredstava namijenjenih  Ministarstvu obrane Republike Hrvatske u Prijedlogu državnog proračuna za 2019. godinu:

Uvaženi zastupnici u Hrvatskom saboru,

uvjereni smo da ne treba podsjećati koliko je ljudskih života izgubljeno i koliko je imovine naših sugrađana trajno i nepovratno uništeno tijekom Domovinskog rata. Svima je više nego poznato kako nismo imali obrambene potencijale kojima bismo obranili Lijepu našu ranije i s manjim gubicima i s posljedicama koje je obrana od agresije prouzročila u društveno-ekonomskom smislu od vremena rata do danas. Najbolje to znate i vi, uvaženi saborski zastupnici koji ste se na bilo koji način uključili u obranu Domovine i u pobjedničku Hrvatsku vojsku.

Stoga je ulaganje u obuku pripadnika Hrvatske vojske, ulaganje u suvremenu vojnu opremu i naoružanje naših vojnih postrojbi, ulaganje u standarde života i rada naših vojnika, dočasnika i časnika u vojarnama, zapravo ulaganje u sigurnost naše Domovine.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske sustavno, ustrajno i transparentno oprema pripadnike i postrojbe Hrvatske vojske kvalitetnim proizvodima domaće vojne i obrambene industrije, ulažući dobiveni proračunski novac u domaću industriju. Zahvaljujući takvoj politici, razvile su se i razvijaju se mnoge hrvatske tvrtke, od prehrambene preko tekstilne do metalo-prerađivačke… koje su danas konkurentni proizvođači i uspješni izvoznici na svjetskom tržištu.

Zar je potrebno podsjećati koliko su ljudskih života i imovine naših građana spasili pripadnici Hrvatske vojske u mnogobrojnim požarima, poplavama, snježnim nepogodama i svakodnevnim obavljanjem hitnih medicinskih letova. Učinili su to za svoj narod i svoju Domovinu.

Svi dijelimo spoznaju o sigurnosnim prijetnjama, nestabilnostima, sukobima i ratovima u suvremenom svijetu, ne tako daleko i od naše Domovine. Zar trebamo opet biti nespremni i neopremljeni kao što smo to bili na početku Domovinskog rata. Naša je obaveza i prema našim saveznicima i partnerima, od NATO saveza preko Europske unije do Organizacije Ujedinjenih naroda da doprinosimo miru razvijajući učinkovitu vojnu silu sposobnu reagirati na sve sigurnosne ugroze i prijetnje. Imati respektabilne vojne potencijale znači ujedno da uz ulaganja u modernizaciju, opremanje i jačanje kvalitete života naših vojnika, ulažemo i u istraživanja i razvoj proizvodnog sektora društva kao preduvjeta napretka u području razvoja novih proizvodnih tehnologija.  Nadalje, politike izgradnje respektabilnih vojnih potencijala uz već navedeno, u svijetu predstavljaju i preduvjet za odvraćanje od agresije.

Žalosti nas činjenica da dio uvaženih saborskih zastupnika i političkih stranaka na prepoznaje potrebu osiguranja potrebnih financijskih sredstava za skladan i postupan razvoj sposobnosti Hrvatske vojske već predlažu da se više od 2.3 miljardi kuna oduzme Ministarstvu obrane i preraspodjeli drugim proračunskim korisnicima.

Svjesni smo da je nužno ulagati u sve segmente hrvatskoga društva, svjesni smo vaše društvene odgovornosti za svekoliki društveno-ekonomski i gospodarski razvoj naše zemlje. Svjesni smo potreba u području socijale, zdravstva, potreba rasterećenja realnog sektora…, ali isto tako smo svjesni činjenice da Hrvatska vojska predstavlja snagu na koju se u teškim vremenima možemo sigurno osloniti. Bez snažne, uvježbane i motivirane vojske te ulaganja u modernizaciju i razvoj nema ni snažne države.

Svjesni činjenice koliko je ulaganje u budućnost Hrvatske vojske zapravo ulaganje u našu ukupnu sigurnost, mi, umirovljeni hrvatski generali, admirali, časnici i dočasnici pobjedničke Hrvatske vojske i hrvatski branitelji, pozivamo uvažene saborske zastupnike, saborske klubove i političke stranke da podrže obrambeni proračun koji je predložila Vlada RH i povuku amandmane kojima se namjerava umanjiti proračunski novac Hrvatskoj vojsci. Pozivamo vas da pokažete svoju odgovornost za razvoj sposobnosti Hrvatske vojske kako bi bila još bolja, spremnija i učinkovitija.

u Zagrebu, 28. studenoga 2018.

HRVATSKI GENERALSKI ZBOR                               

predsjednik                                                                   

Pavao Miljavac umirovljeni general zbora

v. r.

HRVATSKI ČASNIČKI ZBOR – zajednica udruga

predsjednik

Branko Gačak umirovljeni brigadir

v.r.