Trenutno pregledavate Konferencija 9. centra znanja „Snažno u zajedništvu“, Zagreb, 15. listopada 2020.

Konferencija 9. centra znanja „Snažno u zajedništvu“, Zagreb, 15. listopada 2020.

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:HČZ RH-ZU

Konferencija 9. centra znanja pod nazivom „Snažno u zajedništvu“ održana 15. listopada 2020. godine u Hotelu Academia u Zagrebu. Konferenciji su nazočile izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja gđa. Mirela Buterin  te voditeljica Odjela za programe udruga Grada Zagreba gđa. Milena Suknaić.

Naglasak ovogodišnje konferencije bio je na pozitivnom utjecaju braniteljskih i stradalničkih udruga na zajednicu kroz razne oblike humanitarnog rada i volontiranja što je u današnje vrijeme često zanemareno, nedovoljno cijenjeno i nevidljivo.

Julija Budimir Bekan predstavila je rad Udruge 4. gardijske brigade, Ljiljana Alvir rad Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, a Ivana Klanac rad Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi.

Valentino Rajković, Ivica Kuprešak kao predstavnici HVIDRE RH i Željko Jakobčić predstavnik Udruge dragovoljaca i veterana vojne policije iz Domovinskog rata predstavili su rad civilne zaštite Grada Zagreba. Naglasili su kako su hrvatski branitelji pomogli velikom broju ljudi kojima je pomoć bila potrebna, ali je i naglašeno kako treba obratiti pažnju na one ljude, posebno hrvatske branitelje, koji su i dalje ostali izolirani. Akcije koje su provođene medijski nisu bile popraćene, ali to niti nije bio njihov cilj, nego je glavni cilj bilo pomoći ljudima kojima je pomoć bila potrebna.

Članovi udruga prolazili su posebne tečajeve za vatrogasce kako bi mogli pomoći u akcijama spašavanja i sanacije. Između ostalog sudjelovali su i u skidanju tornja Zagrebačke katedrale. Dali su svoj obol i uvijek će ga dati za građane ove države.

U radu konferencije sudjelovali su i stručnjaci iz područja psihijatrije i psihologije.

Dr. Špiro Janović održao je predavanje u kojem je pojasnio što je ustvari istina o Covid-19 , odnosno što znanost kaže da je istina. Svoje predavanje završio je rečenicom: „ Pazite na sebe jer ako mi nismo dobro što će biti sa onima kojima je naša pomoć potrebna.“

Dr. Oliver Ojdanić održao je predavanje o PTSP-u u novom normalnom, a Tina Peraica, prof. socijalne pedagogije i Kristina Sojanović, prof. psihologije s prezentacijom „Stres naš svagdašnji u doba novog normalnog“ podijelile su s nama rezultate ispitivanja osobina ličnosti, strategiju suočavanja sa stresom i kvalitetu života u vrijeme pandemije Covid-19.

PREZENTACIJE:

Uz predstavnike petnaest članica 9. centra znanja u radu konferencije sudjelovali su predstavnici Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga, predsjednik Branko Gačak i zamjenik glavnog tajnika Mladen Lalić.

FOTOGALERIJA: