Trenutno pregledavate STUDIJSKO PUTOVANJE RATNE ŠKOLE „BAN JOSIP JELAČIĆ“  U OPATIJI, RIJECI I N.P. RISNJAK

STUDIJSKO PUTOVANJE RATNE ŠKOLE „BAN JOSIP JELAČIĆ“ U OPATIJI, RIJECI I N.P. RISNJAK

U okviru redovnog Plana i programa izobrazbe u 2021./2022. godini na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđmanˮ, Ratna škola „Ban Josip Jelačić” predvođena načelnikom, brigadirom Mijom Kožićem, provela 11. rujna.2021. godine studijsko putovanje sa nastavnim posjetom Primorsko-goranskoj županiji i gradu Rijeci. Domaćin posjeta bio je Hrvatski časnički zbor Primorja i njegov predsjednik Stanislav Linić, umirovljeni brigadir HV.

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u RH koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga kao i druge državne dužnosnike da budu školovani i prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe. Poseban naglasak u Ratnoj školi se daje razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju.

U tijeku je školovanje 24. naraštaja Ratne škole, koji pohađa 13 polaznika od kojih je devet polaznika iz RH (6 časnika iz Hrvatske vojske, jedan polaznik iz MVEP RH, MUP-a RH i Hrvatske vatrogasne zajednice), te pripadnici Oružanih snaga stranih zemalja za obnašanje najviših vojnih i civilno-vojnih dužnosti (po jedan polaznik iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Crne Gore).

Studijsko putovanje u PGŽ obuhvatilo je slijedeće:

  • Obilazak Opatije: Upoznavanje sa poviješću, kulturom, hortikulturom i ostalim znamenitostima o čemu nas je stručno informirao prof. Igor Pap.
  • Obilazak Povijesnog i pomorskog muzeja hrvatskog primorja. O povijesti Rijeke i samog muzeja te o Stalnom postavu Domovinskog rata iscrpno nas je informirao gospodin Ivo Mileusnić, kustos muzeja.
  • Na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata zapaljena je svijeća u znak počasti svim palim braniteljima.
  • Pri posjetu JU NP Risnjak, domaćin je bio ravnatelj, gospodin Miro Antolić koji nas je upoznao sa projektima i radom NP Risnjak i sa kojim je dogovorena suradnja i neki slijedeći posjet cijelog naraštaja Ratne škole.
  • I na kraju, bili smo gosti na imanju gospodina Željka Raukara u centru NP Risnjak u Leski gdje nas je domaćin opširno i iscrpno upoznao sa poviješću te geografskim, klimatskim i prirodnim karakteristikama ovog „zelenog srca“ Hrvatske

Polaznici Ratne škole uručili su svim domaćinima prigodne poklone u znak zahvalnosti i sjećanja na ovaj susret i zahvalnosti na ljubaznosti i gostoprimstvu.

Tekst i slike S.L.