OKRUGLI STOL: OSLOBOĐENJE KASARNI JNA NA PODRUČJU ZAGREBAČKE ŽUPANIJE 1991.GODINE

Slide1Zagrebačka županija je u Domovinskom ratu aktivno učestvovala sa preko 20.000 hrvatskih branitelja u obrani Domovine. To svjedoči i činjenica da su 404 mlada života položena na oltar Domovine, a 810  je ranjenih, koji su uoči rata živjeli na tom području. Zagrebačka županija na čelu sa županom Mr. Stjepanom Kožićem vrlo uspješno podržava rad naših braniteljskih udruga. Značajna sredstva osigurava za financiranje programa djelovanja braniteljskim udrugama putem javnog natječaja na kojeg kandidiramo. Za 2015.g. je u proračunu Zagrebačke županije osigurano 300.000 kn za liječenje 100 hrvatskih branitelja sa našeg područja po 10 dana u toplicama Naftalan u Ivanić Gradu.

Na prijedlog generala Rudija Stipčića održan je u Zagrebu okrugli stol 13.11.2014.g.  na temu zauzimanja vojnih objekata JNA u jesen 1991.godine na našem području.Slide2

Nosioci tema bili su časnici koji su u to vrijeme bili svjedoci i aktivni učesnici tih zbivanja -članovi HČZ-a Zagrebačke županije. General Stipčić uvodno je opisao širu sliku tadašnje vojne situacije, a nosioci tema govorili su o zbivanjima na području gradova:  Velike Gorice,Dugog sela,Vrbovca,Ivanić Grada, Jastrebarskog, Zaprešića i Samobora.

Nakon izlaganja razvila se široka rasprava u pravcu pojašnjenja tih zbivanja. Odbor za branitelje Zagrebačke županije zaključio je da je okrugli stol bio uspješan. U 2015.g. planira se sa nastavkom ovakvih susreta hrvatskih branitelja sa temama iz Domovinskog rata.