OBLJETNICE OSLOBOĐENJA VOJNIH KAPACITETA NA PODRUČJU VIROVITICE

Od 15. do 17. rujna 2014. godine obilježeno je oslobađanje vojnih kapaciteta na području Virovitice pod sloganom „da se nezaboravi“. Naime prije 23. godine, kao i u većini ostalih dijelova Republike Hrvatske, zbog pretvaranja do tada zajedničke vojske JNA u agresorsku vojsku,  koja se stavila na stranu velikosrpskih planova, bilo je nužno pristupiti img_8791oslobođenju vojnih kapaciteta. Poradi toga su na području Virovitice združenim akcijama ZNG-a i MUP-a oslobođene dvije granične karaule( Terezino Polje i Stari Gradac), Zapovjedništvo graničnih jedinica, Dom JNA, skladišni kompleks „Šištat“ i vojarna ( u kojoj je bila smještena protuoklopna brigada i zapovjedništva pričuvnih postrojbi).
Obilježavanja su upriličena prigodnim programima na dan svake akcije a središnja svečanost održana je 17. rujna u prostoru bivše vojarne dok su sportska natjecanja održana na gradskoj streljani i ostalim sportskim kapacitetima.

Budući da je svake godine nositelj središnje svečanosti druga udruga ove godine je nositelj bila HVIDR-a grada Virovitice a jedna od udruga sunositelja  iz Koordinacije udruga iz Domovinskog rata bio je i Časnički zbor grada Virovitice. Svečanost je započela polaganjem vijenaca na Spomen obilježju na virovitičkom gradskom groblju i grobu poginulog Vladimira Vampovca te se nastavila u postavu Domovinskog rata u gradskom muzeju  i na prostoru bivše vojarne. Na svečanosti su sudjelovali predstavnici grada Virovitice, županije Virovitičko-podravske, predstavnici Policijske uprave, predstavnici lokalnih tvrtki i ustanova, te predstavnici i članovi braniteljskih udruga. Uz obraćanje predstavnika grada i županije, o  provedbi svih akcija podrobnije je govorio general pukovnik Đuro Dečak, koji je tada njima i zapovijedao.
Na kraju svečanosti, molitvu za sve poginule hrvatske branitelje ispred kapelice u kojoj se nalaze fotografije svih poginulih branitelja s ovog područja(145),  predvodio je gvardijan i župnik Župe sv. Roka fra Jozo Brkić. Branitelji su obišli i Visoku školu za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici koja se danas nalazi u bivšoj vojarni, a nešto kasnije uputili se na sportske susrete udruga proisteklih iz Domovinskog rata.img_8705
O svim ovim akcijama, u kojima su pripadnici JNA pružali otpor, posebice iz vojarne u kojoj su se nalazili i rezervisti iz obližnjih srpskih sela, važno je  reći da je u njima sudjelovalo više od 500 pripadnika ZNG-a i MUP-a te da je jedan pripadnik ZNG-a poginu dok je više njih bilo ranjeno ili povrijeđeno. U njima je zarobljeno  286 pripadnika JNA (oficirI, podoficiri i vojnici), prema  kojima se korektno ponašalo bez nasilja, unatoč materijalnim i ljudskim žrtvama koje su počinili, te su svi  predani nadređenom zapovjedništvu Zbornog područja Najvažniji učinci bili su sljedeći: Spriječeno je započeto miniranje mosta na rijeci Dravi između RH i NR Mađarske, došlo se u posjed znatne količine naoružanja sa kojim je ubrzo formirana 127. brigada HV i 19. MPOTD HV te se dio naoružanja uputio u Istočnu Slavoniju, spriječeno je daljnje razaranje grada Virovitice i okolnih mjesta( koje je svedeno na pojedinačne nalete zrakoplova a koji su ubrzo suzbijeni stvaranjem učinkovite PZO), ostvarena je sigurnija kontrola prometnica koje su jedine povezivale Istočnu Hrvatsku sa Zagrebom te su stvorene pretpostavke za relativno rano kretanje u protuofanzivna djelovanja odnosno akcije i operacije oslobađanja znatnog dijela Zapadne Slavonije(učvršćivanje obrane ovog područja prema Bilogori, stabiliziranje obrane Grubišnog Polja, Daruvara i Pakraca te oslobodilačke operacije „ Otkos 10“ i  „Papuk 91“).

Tekst pripremio:
Umirovljeni bojnik Davor Špoljarić
Predsjednik HČZ Virovitica