UZVRATNI POSJET ZVEZE SLOVENSKIH ČASTNIKOV

???????????????????????????????Tijekom 27. i 28. studenog Hrvatski časnički zbor-Zajednica udruga bio je domaćin Zvezi slovesnskih častnikov u uzvratnoj posjeti.
Delegaciju ZSČ činili su:

 • umirovljeni general bojnik SV, mag. Alojz Šteiner, predsjednik Zveze slovenskih častnikov,
 • umirovljeni brigadni general SV, Martin Jugovec, generalni tajnik Zveze slovenskih častnikov,
 • pukovnik SV, Viljem Kobal, stalni delegat Zveze slovenskih častnikov pri GAMING iniciativi
 • pričuvni satnik Milko Veršec, predsednik organizacije Zveze slovenskih častnikov u Brežicama

Domaćin posjeta bio je umirovljeni stožerni brigadir Rozaro Rozga, predsjednik HČZ RH-ZU a delegaciju domaćina činili su još i :

 • brigadir Stanislav Linić, predsjednik HČZ Primorsko-goranske županije sa dijelom časnika
 • natporučnik Igor Majetić, predsjednik HČZ Karlovačke županije sa dijelom časnika
 • bojnik Damir Barić, predsjednik HČZ Grada Opatije
 • poručnik Rajko Samueli Kačić, predsjednik HČZ Grada Rijeke
 • poručnik Ivica Crnić, predsjednik HČZ Vinodola
 • časnički namjesnik Damir Haberle, tajnik HČZ RH-ZU

???????????????????????????????Posjet je imao za cilj da poboljša već uspostavljene dobre odnose sa organizacijo pričuvnih časnika iz susjedne Slovenije, da se u formalnim i neformalnim razgovorima, nađu novi sadržaji suradnje i da se gosti upoznaju kako sa dijelom dalje i bliže povijesti koju smo kao susjedi vrlo često dijelili na istoj strani, tako i sa novim sustavom vojnog školstva Republike Hrvatske.
Kako je ovo godina obilježavanja  100.godina od početka 1.svjetskog rata i podsjećanje na taj period zajedničke povijesti je bio dio programa.
Poslije dočeka slovenske delegacije u Rijeci, kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja u Rijeci, Tea Perinčić održala je zanimljivo predavanje o Rijeci u vrijeme 1.svjetskog rata. Poslije polaganja vijenaca a Mostu hrvatskih branitelja, produženo je do Crikvenice gdje su se u Muzeju Grada Crikvenice gledajući postav “Zaboravljeni rat 1914-1918” slovenski časnici , uz pomoć kustosice muzeja Silvije Huljine, kroz prizmu građana ove regije upoznali sa utjecajem koji je 1.svjetski rat imao na život Crikveničana i primoraca.
Posjet je nastavljen u Ogulinu gdje su nas domaćini, poslije polaganja vijenaca na Spomenik Domovinskom ratu, upoznali sa impresivnom Spomen sobom, te kroz predavanje pukovnika Vukovića iz GS OS RH , i sa bližom poviješću i dešavanjima u Ogulinu tijekom Domovinskog rata.
Drugog dana posjeta obje delegacje su primljene kod Zamjenika zapovjednika HVU, komodora Tihomira Ercega, gdje je kroz prezentaciju brigadira Akrapa, dekana HVU, prikazan novi koncept vojnog školstva u RH.
I na kraju, zamjenik načelnika GS OS RH, general pukovnik Dragutin Repinc, je na prijemu i tijekom zajedničkog ručka izložio trenutak u kojem se sada nalazi HV sa posebnim osvrtom na pričuvu te novi koncept organizacije i obuke pričuve.

Cjelokupni uzvratni posjet slovenskih kolega protekao je  izuzetno dobroj prijateljskoj i opuštenoj atmosferi a rezultirao je sa nekoliko veoma značajnih točaka:

 • dalju suradnju, posebno na lokalnoj i regionalnoj razini treba i dalje poticati i razvijati kroz zajedničke projekte i sportska /uglavnom streljačka, ali i druga/ takmičenja,
 • pogram vojnog školstva u RH je podignut na visoku razinu i zamoljeni smo da na slijedeće sastanku Gaming inicijative u Mariboru, u travnju 2015.godine, osiguramo jednog predavača iz OS RH koji bi je prezentirao na skupu
 • koncept organizacije i obuke pričuve treba redefinirati na nacionalnim razinama gdje ove dvije organizacije mogu dati značajan doprinos. Čak je moguća, obzirom na velike sličnosti, zajednički prostor, klimu i povijesno nasljeđe, te slične ili gotovo iste poteškoće sa kojima se susrećemo, da naše nacionalne organizacije poduzmu neke zajedničke korake u tom smislu.

Obzirom da postoji veoma dobra volja i visoki stupanj razumjevanja sa obje strane te izuzetno dobri odnosi obje organizacije, koji mogu služiti za primjer ostalima /prema ocjeni generala Štainera/ suradnja ZSŠ i HČZ-ZU će u daljem periodu samo napredovati.