KONSTITUIRAJUČA SJEDNICA TIJELA HRVATSKOG ČASNIČKOG ZBORA REPUBLIKE HRVATSKE U PAKRACU

Nakon što je 09. lipnja 2014. godine u Gospiću održan redovni izborni sabor Zajednice udruga Hrvatskog časničkog zbora Republike Hrvatske,  21.10. 2014. godine u Pakracu, kao jednom od gradova simbola stradanja u Domovinskom ratu, temeljem saborske odluke, održana je konstituirajuća i radna sjednica tijela udruge odnosno Središnjeg odbora, Nadzornog odbora i Suda časti. Uspješni domaćin sjednice bila je udruga Hrvatskog časničkog zbora Grada Pakrac-Lipik.


Na sjednici je usvojen Operativni program djelovanja za razdoblje od 2014. do  2018. godine, Operativni plan i financijski plan za 2015. godinu te su verificirani svi potrebni normativni akti i provedena je rasprava radi usklađenja Statusa HČZ ZU sa novim Zakonom o udrugama. U sklopu sjednice a vezano za redovni godišnji susret časnika RH potvrđena je odluka da se u lipnju 2015. godine susret održi na području grada Osijeka te da nositelj bude Osječki HČZ. Također je izvršen i osvrt na sve održane aktivnosti te posebice Okrugli stol na temu „Kakva pričuva treba Republici Hrvatskoj“ , održan 29. travnja 2014. godine u Rijeci, kojim se uspješno ukazalo svim relevantnim obrambenim čimbenicima RH na potrebu formiranja pričuvnih snaga HV( nekoliko mjeseci nakon toga Ministar obrane RH istupio je u javnosti s informacijom o pristupanju  formiranja pričuvnih postrojbi HV ) .  Isto tako je bilo riječi i o nedovoljnom financiranju ZU HČZ-a od strane Ministarstva branitelja sa čime su mnogi članovi iskazali nezadovoljstvo naglašavajući, između ostalog,  da je minorno financiranje i izraz nepoštovanja prema onima koji su uspješno vodili Hrvatsku vojsku u Domovinskom ratu i koji svojim stručnim znanjima itekako još mogu doprinijeti obrambenoj sposobnosti i općoj sigurnosnoj situaciji u RH,  a što se zanemaruje i ne koristi. Kao primjer situacije u kojoj bi se moglo i trebalo koristiti pričuvne snage odnosno pričuvne časnike, dočasnike i vojnike istaknute su ovogodišnje poplave.

Sudionike sjednice su uz domaćina predsjednika HČZ-a Pakrac-Lipik g. Željka Špelića pozdravili i dožupan Požeško-slavonske županije g. Ferdinand Troha te dogradonaćelnica Pakraca gospođa  Blažević  i dogradonačelnik Lipika gospodin Antun Haramija. S osnovnim pojedinostima o Domovinskom ratu na ovom području sudionike sjednice je upoznao g. Špelić te je  prikazan i  dokumentarni film koji svjedoči o silini agresije i teškim stradanjima i razaranjima koja je ista ta agresija izazvala. Naime gradovi Lipik i Pakrac su po pretrpljenim razaranjima odmah iza Vukovara.