PROSLAVA DANA RAPSKIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA

U srijedu, 24.listopada 2012.godine Grad Rab i braniteljske udruge proizašle iz Domovinskog rata organizirali su proslavu Dana rapskih branitelja Domovinskog rata.
Proslava je provedena prema obimnom programu. Između ostalog na samom početku posvećen je „Branimirov križ“ sjećanja Iznad luke Mišnjak gdje su nadahnute govore održali:

      1. -gospodin Željko Peran, predsjednik HČZ-GRADSKI ODBOR RAB i koordinator udruga branitelja proisteklih iz Domovinskog rata,
      2. -rapska gradonačelnica, gospođa Rosanda Krstinić – Gušćić
      3. -Ministar branitelja RH gosp. Predrag Fred Matić.

Kruna svega je po završenom ministrovom govoru bio blagoslov «Branimirova križa» kojeg je obavio rapski plovan Velečasni Anton Depikolozvane.

indexzavrsetakPo završenom blagoslovu posjetitelji su zajedno s braniteljima otišli na svetu misu zahvalnicu rapskim braniteljima u ex Rapsku katedralu.
Po svetoj misi posjetitelji, gosti i branitelji preselili su se u u školsku sportsku dvoranu, gdje su uz govore predsjednika HČZ GO Rab, ponovno govorili gradonačelnica Raba, za njom Ministar branitelja  koji je otvorio Memorijalni malonogometni turnir «Željko Borić» u čast prerano preminulog zapovjednika, najprije satnije a kasnije  i u oluji zapovjednika bojne, te je na kraju velečasni Anton Depikolozvane  blagoslovio turnir. Na turniru je sudjelovalo sedam nogometnih ekipa i to iz. Općine Lopar, sa Paga, Malog Lošinja, Novog Vinodolskog, Kostrene, članovi HVIDR-e -PGŽ i rabljani kao domaćini. U žestokom nadmetanju treće mjesto osvojila je ekipa Novog vinodolskog, drugo UVDR-a općine Lopar a prvo mjesto osvojili su Rapski branitelji.
Proslavi dana rapskih branitelja domovinskog rata nazočili su uz ministra branitelja rapska gradonačelnica i predsjednik Gradskog vijeća te predstavnici: UVDDR – PGŽ, HČZ – PGŽ, HVIDR-e PGŽ, predstavnici «Zavjeta», admiral Davorin Domazet Lošo, gradonačelnik Paga,  te mnoštvo drugih počasnih uzvanika uz građane Raba i njihov goste.
Poslije turnira održala se podjela pehara pobjedničkim braniteljskim ekipama i podjela medalja djeci invalida Domovinskog rata, koji su sudjelovali na takmičenju u Umagu. Druženje branitelja s prisjećanjima i veselom feštom te izuzetno  dobrim čorbancem od divljač nastavilo se do kasnih noćnih sati.