Trenutno pregledavate Konferencija i okrugli stol vezan uz provedbu projekta Hrvatskog generalskog zbora „Aktivno starenje kroz drugu karijeru“, Zagreb, 27. travnja 2021.

Konferencija i okrugli stol vezan uz provedbu projekta Hrvatskog generalskog zbora „Aktivno starenje kroz drugu karijeru“, Zagreb, 27. travnja 2021.

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:HČZ RH-ZU

Hrvatski generalski zbor (HGZ) organizirao je 27. travnja 2021. u prostorijama HGZ-a u Zagrebu slijednu konferenciju i okrugli stol na temu „Aktivno starenje kroz drugu karijeru“. Radu konferencije i okruglog stola je ubog poštivanja epidemioloških mjera bilo uključeno 25 fizički nazočnih sudionika te zamjetan broj predstavnika braniteljskih udruga koji su rad konferencije pratili (ONLINE) virtualno. Konferenciju i okrugli stol vodio je glavni tajnik, general Marinko Krešić uz nazočnost oba dopredsjednika generala Josipa Lucića i Ljube Česića. U uvodnom obraćanju general Krešić je rekao da će se sklopu ovog projekta održati šest javnih rasprava i šest konferencija na teme: aktivnog starenja kroz drugu karijeru, cjeloživotnog obrazovanja, poduzetništva, kroz rad u nevladinim volonterskim udrugama, kroz poljoprivredu i akvakulturu te kroz lov i ribolov. U okviru projekta provest će se i stručno istraživanje na temu: „Mogućnost i perspektive unaprjeđenja kvalitete življenja umirovljenih hrvatskih branitelja kroz sveobuhvatnu uključenost u život šire zajednice“.

Uvodnu prezentaciju vezanu uz temu projekta „Kako ostarjeti, a ne biti usamljen“, održao je general Frane Tomičić. Izaslanica ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade RH bila je Nevenka Benić koja je održala tematsku prezentaciju. Izaslanica ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike bila je ravnateljica Uprave za mirovinski sustav Melita Čičak koja je održala prezentaciju vezanu uz pravni okvir za rad uz mirovinu. U rad konferencije virtualno se iz Đakova uključio i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, koji je pozdravio nazočne te zaželio uspješan rad konferencije. Dr. sc. Miran Čoklo iz Instituta za antropologiju održao je prezentaciju vezanu uz psiho-socijalne aspekte nužnosti rada uz mirovinu. Izaslanik ministra obrane i ravnatelj Uprave za ljudske potencijale Ivan Jušić održao je prezentaciju na temu znanja, vještina i kompetencija vojnog kadra za drugu karijeru te planova i programa pripreme kadrova za drugu karijeru. Na istu temu je govorio savjetnik i izaslanik ministra unutarnjih poslova i potpredsjednika Vlade RH dr. Josip Mihaljević.

Nakon prve pauze o potrebnim znanjima, vještinama i kompetencijama potrebitim za obrambenu industriju te o iskustvima u obrambenoj industriji govorili su predstavnici tvrtki Dok-Ing Gordan Pešić i tvrte Šastan-Busch, njen vlasnik Alojzije Šestan. Goran Basarac govorio je u ime Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije o fondovima EU i planovima Klastera. Predsjednik HČZ-ZU Branko Gačak je održao prezentaciju vezanu uz interes branitelja i umirovljenih članova HČZ za drugom karijerom a savjetnik predsjednika Hrvatske gospodarske komore Darko Jurčić o ulozi HGK u stvaranju preduvjeta za drugu karijeru. Nakon druge pauze održan je tematski okrugli stol u kojem su sudjelovali ranije navedeni predstavnici udruga i državnih institucija. Nakon diskusija vođenih tijekom okruglog stola voditelj konferencije general Krešić je rekao da će se kao rezultat javnih rasprava i konferencije formirati zaključci koji će poslužiti kao smjernice za daljnje aktivnosti HGZ-a i partnera.

Tekst i fotografije: B.Gačak