Trenutno pregledavate Komemoracija u spomen na 14 strijeljanih civila kod Željezničke stanice u Vrbovcu  tijekom 2. svjetskog rata, Vrbovec, 26. studeni 2021.

Komemoracija u spomen na 14 strijeljanih civila kod Željezničke stanice u Vrbovcu tijekom 2. svjetskog rata, Vrbovec, 26. studeni 2021.

Predstavnici Grada Vrbovca, zatim predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Vrbovec te predstavnici Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec održali su prigodnu komemoraciju kod spomenika 14 pogubljenih civila u ulici Ivana Gorana Kovačića kod Željezničke stanice Vrbovec, koje je u znak odmazde, 27. studenog 1943. godine strijeljala Njemačka vojska.  Komemoraciju je vodio umirovljeni vrbovečki novinar i publicista Dragan Vicković, a događanju su uz ranije navedene predstavnike Grada Vrbovca i vrbovečkih udruga, prisustvovali i učenici OŠ Krunoslava Kutena i OŠ Marije Jurić Zagorke sa svojim ravnateljima, profesorima Edinom Opertom i Žarkom Popovićem.

Voditelj komemoracije Dragan Vicković tijekom „sata povijesti“ upoznao je nazočne s detaljima ovog bezumnog zločina nad nedužnim civilima tijekom 2. svjetskog rata, ali i doprinosom hrvatskih branitelja sa šireg vrbovečkog prostora tijekom Domovinskog rata.

Na kraju komemoracije, vijenac su položili predstavnici Grada Vrbovca, a lampione zapalili predstavnici vrbovečkih udruga te učenici vrbovečkih osnovnih škola sa svojim ravnateljima.

Komemoracija je održana u znak sjećanja na pogubljenja 14 nedužna civila u znak odmazde na poginule pripadnike Njemačke vojske tijekom dogovorenog napada partizana na Željezničku postaju u Vrbovcu, u noći između 26. i 27. studenoga 1943. godine. Nakon ranijeg dogovora partizana i domobrana, postrojba za osiguranja Željezničke postaje Vrbovec koju je čuvalo 120 pripadnika Domobranstva trebala se predati partizanima. Međutim, predaju je spriječio dolazak vlaka s pripadnicima Njemačke vojske. Dogovoreni napad partizana, koji je trebao biti pokriće za predaju pripadnika Domobranske vojske, pretvorio se u ozbiljniji oružani sukob između partizana i Nijemaca te završio pogibijom jednog njemačkog časnika i jednog njemačkog vojnika. Drugog jutra, 27. studenog 1943. godine u znak odmazde, Nijemci su pokupili 16 muškaraca iz okolnih mjesta te ih doveli pred streljački postroj na mjestu sadašnjeg spomenika. Imena i prezimena četrnaestorice pogubljenih nalaze se na spomen ploči spomenika. Jednom od dvojice tada preživjelih bilo je tek 13 godina.

Paljenjem lampiona ispred Spomen obilježja u ulici Ivana Gorana Kovačića u blizini Željezničke stanice Vrbovec, počast je odalo i izaslanstvo Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec koje je predvodio predsjednik Marijan Plahutar, a u ime Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga Republike Hrvatske, lampion je zapalio predsjednik Branko Gačak.