Maraton vrbovečkih biciklista Milana Škomca i Tihomira Špekuljaka povodom Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale u Domovinskom ratu, Vrbovec – Vukovar – Vrbovec, 27. – 30. kolovoza 2022.

Vrbovečki biciklisti Milan Škomac
i Tihomir Špekuljak uputili su se 27. kolovoza na 600 kilometara dug maratom od
Vrbovca do Vukovara i nazad. Milan Škomac je hrvatski branitelj i pripadnik 51.
samostalne bojne iz Vrbovca koji je tijekom Domovinskog rata angažiran na
novljanskom bojištu tijekom zime 1991. i proljeća i ljeta 1992. te kasnije kao
pripadnik 303. LoB-a na dubrovačkom bojištu. Obojica maratonaca su članovi
HČZ-a Vrbovec i zaposlenici PIK-a Vrbovec. 
Budući da se radi o biciklistima-rekreativcima u zreloj životnoj dobi koji su se na put odvažili na svojim neprofesionalnim biciklima i uz oskudnu biciklističku opremu, kako kažu „svoju malu žrtvu posvetili su odavanju počasti svim hrvatskim braniteljima i obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale u Domovinskom ratu“. Ovu plemenitu gestu povezali su i s održavanjem kulinarsko-turističke manifestacije vrbovečkog kraja „Kaj su jeli naši stari“. Na put su samozatajno uz nazočnost skupine prijatelja i članova HČZ-a Vrbovec započeli 27. kolovoza u jutarnjim satima ispred  spomenika „Hrvatska kocka“ u središtu Vrbovca, gdje su paljenjem lampiona odali počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima. Na putu za Vukovar zastali u Virovitici radi okrijepe te svoj put prvog dana završili u Slatini, radi dnevnog odmora i noćenja. Uz doček i potporu naših prijatelja iz Hrvatskog časničkog zbora Slatina i predsjednika Vladimira Međumurca zapalili su lampione ispred spomenika poginulim slatinskim braniteljima na Trgu Svetog Josipa.

Sljedećeg dana nastavili su put preko Donjeg Miholjca, Valpova i Osijeka do grada heroja Vukovara. Nakon noćenja i odmora trećeg dana su paljenjem lampiona odali počast ubijenim žrtvama Vukovara kod spomen obilježja generalu Blagu Zadru, zatim kod Spomen-križa na ušću Vuke u Dunav, Spomenika ubijenim hraniteljima iz Vukovarske bolnice uz cestu Vukovar – Sotin i kod Spomenika žrtvama na Ovčari, Vukovarskom memorijalnom groblju te drugim obilježjima i simbolima stradanja Vukovara tijekom Domovinskog rata

Povratak za Vrbovec započeli preko Osijeka i Valpova prema Slatini te se 30. kolovoza, na Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale u Domovinskom ratu, vratili u Vrbovec da bi ponovo na Trgu Petra Zrinskog ispred spomen-obilježja Hrvatska kocka, još jednom zapalili lampion u znak sjećanja na poginule i nestale hrvatske branitelje.

Valja spomenuti da su Milan i Tihomir, 18. rujna prošle godine u okviru aktivnosti povezanih uz obilježavanje 30. godišnjice ustrojavanja 51. samostalne bojne Vrbovec u spomen na dvojicu poginulih vrbovečkih branitelja, Damira Rubenčića i Dubravka Smoleca, vozili maratom Vrbovec – Subocka – Vrbovec dug 240 kilometara.

Tekst: Branko Gačak, predsjednik HČZ-ZU

Fotografije: Milan Škomac i Tihomir Špekuljak