Trenutno pregledavate HČZ Vrbovec obilježio Dana pobjede i dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

HČZ Vrbovec obilježio Dana pobjede i dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Hrvatski časnički zbor Vrbovec u suradnji s Gradom Vrbovcem i Općinama Gradec i Dubrava organizirao je 5. kolovoza obilježavanje Dana pobjede, dana domovinske zahvalnosti i dana hrvatskih branitelja. Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred spomen obilježja hrvatskim braniteljima u Vrbovcu, Gradecu i Dubravi odana je počast poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima. Odavanje počasti održano je ispred spomen obilježja “Hrvatska kocka” u središtu Vrbovcu,, zatim ispred spomen obilježja u Gradecu te spomen obilježja “Hrvatska mati” u Dubravi.

Nakon odavanja počasti poginulim braniteljima i prigodnih komemoracija 30-ak časnika i viječnici Grada Vrbovca i Opčine Gradec uputili su se autobusom na područje Banovine i Pokuplja. U selu Šašinec skupini su se pridružili članovi Hrvatskog časničkog zbora Grada Novske i Općina Jasenovac i Lipoovljani. Ratni zapovijednik 102, brigade HV brigadir Stjepan Bertek je u selu Šašinec održao prezentaciju ratne operacije “Vihor” u kojoj je na glavnom pravcu napada, uz ostale postrojbe HV sudjelovala i 102. brigada, koja je tom prilikom pretrpjela znatne gubitke u ljudstvu.

Na skelskom prelazu rijeke Kupe brigadir Bertek izvršio je topografsku, taktičku i geografsku orijentaciju te je na radnoj karti pojasnio ciljeve, tijek i završetak operacije “Vihor” s težištem na zadaće 102. brigade. Nakon toga je ispred spomen obilježja poginulim braniteljima 102. brigade HV u selu Šašinec položen vijenac i zapaljene svijeće te je održana kratka Komemoracija.

Po završetku prezentacije i analize, Hrvatski časnički zbor Vrbovec sa predstavnicima Grada Vrbovca i Opčine Gradec položio je vijenac i zapalio svijeće poginulim braniteljima Grada Petrinje u Petrinji.

Nakon uspješno odrađenih planiranih aktivnosti druženje članova i gostiju održano je u Petrinji.

Tekst fotografije: Milorad Milenković, bojnik u mirovini