CIOR WORKSHOP “OPATIJA-2014”

CIOR WORKSHOP-SEMINAR  pod nazivom “OPATIJA-2014” održan je  vremenu od 15-19.listopada 2014.godine u Opatiji, u hotelu Milenij.

Seminar je održan pod nazivom “Reserve forces after 20 years of PfP” i ujedno je bio posvećen 20-togodišnjici od uspostave NATO programa “Partnership for Peace” čijim je dijelom bila i Republika Hrvatska neposredno pred ulazak u NATO.

plakat

Cilj CIOR WORKSHOPA bio je:

  • obilježavanje 20. godina NATO programa PfP
  • kroz razmjenu iskustava i usporedbu različitih modela organizacije pričuve u zemljama sudionicama proširiti znanja o načinu organizacije pričuve i pružiti zemlji domaćinu priliku da se upozna sa različitim opcijama.
  • naglasiti značaj pričuvnih časnika kao jedinstvene vrijednosti koja u vojno okruženje donosi svoje civilno obrazovanje i sposobnosti a u društvu služi kao poveznica vojske i društva, pogotovo u zemljama gdje ne postoji služenje vojnog roka pa se profesionalna vojska polako izdvojila u zasebnu, zatvorenu cjelinu.
  • pomoći organizaciji pričuvnih časnika zemlje domaćina /Hrvatskom časničkom zboru/ da se prikaže u vlastitom okruženju kao značajan potencijal koji može doprinjeti uspostavi i organizaciji sustava pričuve

ciorSudionici skupa bili su predstavnici (pričuvni časnici) iz 13 zemalja i to: Albanije /3/, Belgije /1/, Češke /1/, Francuske/5/, Italije /3/, Latvije /1/, Makedonije /2/, Slovenije /1/, Švedske /1/, Švicarske /1/, Turske /2/, SAD /1/ i  Hrvatske /8/.

Tijekom održavanja workshopa-seminara kroz prezentacije i workshopove, te slobodne rasprave obrađivana su slijedeća pitanja:

  • Sigurnosnu situaciju u regiji i šire
  • Zamisao-koncept organizacije pričuvnog sastava kod raznih zemalja
  • Potpora pričuvnicima od strane poslodavaca
  • Uloga udruga pričuvnih časnika
  • Uloga pričuvnog sastava u kriznim situacijama
  • Civilno-vojni odnosi

Sudionici skupa su po navedenim pitanjima imali pojedinačno 1-2 prezentacije dok su vanjski predavači bili: pukovnik Ivan Jurić iz GS OS RH, koji je održao prezentaciju o sigurnosnoj situaciji u okruženju, te gospodin Vedran Obućina, politilog koji je održao prezentaciju o odnosu nevladinih udruga i pričuve.

pocetna

Sve sudionike je na početku rada workshopa pozdravio general bojnik Mate Pađen, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske gospodina Ive Josipovića, istakavši značaj ovog događaja te značaj uloge koju bi pričuvni sastav trebao imati u sustavu obrane i nacionalne sigurnosti RH.

CIOR WORKSHOP je pored radnog dijela  i razmjene iskustava i znanja,  imao edukativni te socijalni dio. Sudionici su obišli bojnu za specijalna djelovanja u Delnicama i upoznali se sa zadaćom, ustrojem i organizacijom izobrazbe bojne. Također su obišli i Povijesni i pomorskim muzej Hrvatskog primorja,  Svetište Majke Božje na Trsatu, Trsatsku gradinu a gradonačelnici Rijeke i Opatije te župan PG županije organizirali su za sudionike i dva prijema (u Villi Angiolini u Opatiji i u PPMP u Rijeci).

Opći je zaključak da je Hrvatski časnički zbor u Republici Hrvatskoj nedovoljno ili uopće nije prepoznat kao realna snaga te kadrovski i intelektualni potencijal. Ova strukovna odruga bi morala imati značajniju ulogu u: promoviranju vrijednosti Domovinskog rata i uopće vojne povijesti Hrvata, organizaciji, okupljanju i stručnoj izobrazbi pričuvnika i biti poduprta u međunarodnoj suradnji sa sebi ravnim udrugama radi šire promocije hrvatskih interesa. U samom Hrvatskom časničkom zboru postoji značajan potencijal koji bi to mogao realizirati a uopće se ne koristi. Primjer toga je i okrugli stol koji je organizirao HČZ PGŽ na temu “Kakva pričuva treba Republici Hrvatskoj” tijekom svibnja mjeseca  2014.  a čije je održavanje i  zaključci u potpunosti ignorirani.

Održavanje  CIOR WORKSHOPA “Opatija 2014”  provedeno na najvišoj organizacijskoj razini, sadržajno je u potpunosti realizirano a logistički uspješno podprto (uz maksimalno angažiranje isključivo subjekata regionalne i lokalne samouprave).

CIOR official website about WORKSHOP “OPATIJA 2014”