Radni sastanak sa Zvezom Slovenskih Častnikov

???????????????????????????????U Bizeljskom, nedaleko od hrvatsko-slovenske granice održan je u subotu, 28.veljače 2015.godine susret delegacija domaćina, Zveze Slovenskih Častnikov na čelu sa predsjednikom generalom Alojzom Štajnerom, i delegacije HČZ ZU na čelu sa predsjednikom stožernim brigadirom u mirovini Rozarijom Rozgom.

Osnovni cilj radnog sastanka, koji je dogovoren prilikom posjete ZSČ Republici Hrvatskoj krajem studenog 2014.godine bio je razmijeniti obostrana iskustva u organizaciji pričuvne oružanih snaga u obje zemlje.

Sastanak je proveden prema slijedećem:

 • Slovenska i Hrvatska strana predstavile su organizaciju pričuve u svojim zemljama kao i iskustva vezana za isto:
  • Predstavljen je strateški dokument RS “Koncept vojaške strateške rezerve” i prezentirana je organizacija pričuve i dobrovoljnog služenja vojnog roka u Republici Sloveniji
  • HČZ je predstavio zamisao organizacije pričuve u skladu sa DPR-om 2015-2020 kao i iskustva vezana za organizaciju pomoći ugroženim područjima tijekom ledene oluje u Gorskom kotaru i poplava u RH tijekom 2014.godine. Posebno je interesantno bilo predstavljanje Radio mreže za opasnost, udruge građana koju je predstavio tajnik HČZ PGŽ i jedan od osnivača RMZO Rajko Bačnar.
 • Tijekom slobodne rasprave razmijenjena su i iskustva iz vezana uz nove izazove za organizacije pričuvnih časnika:
  • obnavljanje organizacije i uključivanje mlađih časnika
  • organizacije časnika kao mjesta gdje će se okupljati mladež sa ciljem obuke u vještinama preživljavanja, streljaštvu i slično
  • suradnja i povezivanje sa cjelokupnim sustavom zaštite i spašavanja
  • povezivanje sa lokalnom zajednicom i sudjelovanje u njenom radu

Poseban dio bio je posjeta “Repnici”, jednom od lokalnih proizvođača vrhunskih slovenskih vina te degustacija vina.

Zahvala ZSČ za izvanrednu organizaciju radnog sastanka, a posebna zahvala domaćinu, gospodinu Milku Veršecu, predsjedniku lokalne organizacije ZSČ, i njegovoj porodici za gostoprimstvo.