Trenutno pregledavate Konferencija „Braniteljske i stradalničke udruge: jučer – danas – sutra“
????????????????????????????????????

Konferencija „Braniteljske i stradalničke udruge: jučer – danas – sutra“

Konferencija „Braniteljske i stradalničke udruge: jučer – danas – sutra“

Zagreb, Dom Specijalne policije, Trg žrtava fašizma 1, 29. studeni 2019.

Centar znanja je sukladno Sporazumu o Razvojnoj suradnji u području Centara znanja za društveni razvoj u RH između petnaest (15) krovnih braniteljskih i stradalničkih udruga i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva je 29. studenoga u Domu Specijalne policije u Zagrebu organizirala konferenciju pod nazivom „Braniteljske i stradalničke udruge: jučer – danas – sutra“.

Petnaest braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, koje su članice i na državnoj razini sudjeluju u aktivnostima 9. Centra znanja, uključujući: Zajednicu županijskih zajednica udruga HVIDR-a RH, Udrugu hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, Udrugu dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, Udrugu branitelja

Domovinskog rata INA-NAFTAPLIN “KVIN”, Zajednicu udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske, Udrugu djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Udrugu specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske, Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Udrugu veterana 4.gardijske brigade, Udrugu Bojna Frankopan, Udrugu branitelja i veterana vojne policije iz Domovinskog rata, Zajednicu udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Republike Hrvatske, Hrvatski časnički zbor – Zajednici udruga,  Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, okupili su se u Domu Specijalne policije na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu radi provedbe tematske konferencije. Zadaća svih braniteljskih udruga je poboljšanje kvalitete življenja braniteljske i stradalničke populacije i promicanje vrijednosti Domovinskog rata u zemlji i inozemstvu te ukazivanje široj javnosti kako su branitelji temelj i vrijedan oslonac funkcioniranju civilnog društva.

Konferenciji koju je otvorila koordinatorica 9. Centra znanja, nazočili su izaslanik Ministarstva unutarnjih poslova, Zapovjednik specijalne policije Alen Klabot, izaslanica Ministarstva Hrvatskih branitelja Gorana Marić, izaslanik Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Pavle Schramadei, izaslanik Gradonačelnika Grada Zagreba Miodrag Demo. Nakon uvodnih riječi Marije Lučić, sudionike konferencije je pozdravio izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Miodrag Demo.

U ime HČZ – ZU u radu konferencije sudjelovali su: predsjednik Branko Gačak, zatim dopredsjednik Igor Majetić te glavni tajnik Neven Cugelj i njegov zamjenik Mladen Lalić

Iz uvodnog izlaganja koordinatorice 9. Centra znanja ističemo uvjetnu podjelu funkcioniranja braniteljskih i stradalničkih udruga kroz razdoblja, od kojih je prvo od 1992. do 2016. i označava razdoblje osnutka prvih udruga pa do početka rada udruga iz 9. CZ do 2016.; zatim razdoblje od 2017. do 2019. koje označava novo razdoblje za udruge proistekle iz Domovinskog rata kada su i institucije počele shvaćati da su branitelji i stradalnici temelj civilnog društva i kada je 2017. Ministarstvo hrvatskih branitelja s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva o financiranju braniteljskih i stradalničkih udruga sklopilo Sporazuma o suradnji. To je ono što činimo danas, odnosno „učimo“ kako bi se što prije pripremili za traženje i pronalaženje novih izvora financiranja u periodu od 2020. do 2030. U novom razdoblju ključno je da na temelju naučenih lekcija iz sadašnjeg vremena utječemo na braniteljske i stradalničke udruge i cjelokupnu braniteljsku i stradalničku populaciju u cilju ukazivanja na da se braniteljske i stradalničke udruge moraju početi financirati iz EU fondova i drugih izvora, koji nude mogućnosti i prostor za rad u nadolazećem programskom razdoblju.

U okviru prezentacija rada udruga sudjelovali su predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestali hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir, zatim predsjednik HČZ – ZU Branko Gačak te predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Tihomir Trešćec. Gospođa Ljiljana Alvir održala je prezentaciju na temu „28 godina potrage za nestalim osobama u Domovinskom ratu“ a predsjednik Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga Branko Gačak na temu „Hrvatski časnički zbor – Zajednica udruga: jučer – danas – sutra“. U svom izlaganju govorio je o povijesnom razvoju HČZ od 1991. Do danas, današnjim izazovima pri čemu naglašava aktivnosti njegovih udruga-članica u zemlji i inozemstvu (bilaterala i multilaterala – CIOR i Gaminger inicijativa) te izazovima u budućnosti.

U nastavku je dr. Elvira Koić prezentirala rezultate istraživanje o kvaliteti života hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a. O problemima s kojima se susreću danas i planovima za sutra govorila Ivana Marinović, koordinatorica za projekte u Zajednici udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, koja je svoje emotivno iskustvo podijelila sa svim sudionicima Konferencije. Predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Sandra Rapčak predstavila je udrugu osnovanu u Vukovaru 2007. godine. Udruga i danas ima sjedište u Vukovaru i djeluje na području cijele Hrvatske i ima 11 županijskih podružnica te 400 aktivnih članova.

Predsjednik HVIDRA-e Maksimir Zvonimir Zakošek, predstavio je ovu temeljnu udrugu također naglasivši važnost umrežavanja, komunikacije, zajedničkih aktivnosti, edukacije, kvalitetnih programa i međusobnih susreta poput ove konferencije.

U ime udruga-članica 9. Centra znanja zaključno je sve pozdravio predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ gospodin  Ivan Krupec,

Konferencija je završila oko 18 sati, prigodnim domjenkom i umrežavanjem članica 9. Centra znanja.