Trenutno pregledavate VOJSKE SVIJETA: Hrvatska vojska pala na 62. mjesto, jesmo li jači od Srbije!?

VOJSKE SVIJETA: Hrvatska vojska pala na 62. mjesto, jesmo li jači od Srbije!?

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:OS RH

PORTAL Globalfirepower(GFP), koji se bavi istraživanjem u području naoružanja i vojnih sposobnosti zemalja, objavio je najnoviju listu Power Index – Index moći koji pokazuje vojni potencijal svake zemlje u svijetu.

Prema Indeksu vojne moći za 201Autori indeksa poručuju da njihova metoda omogućuje rangiranje vojne sile malih, ali tehnološki naprednih nacija, uz bok onim velikima, ali slabije razvijenima. Napominju da nuklearno oružje nije uzeto kao faktor u određivanju rankinga, a ključnu ulogu ne igra ni količina naoružanja. Kopnene nacije nisu na gubitku zbog neposjedovanja mornarice, dok se obalnim državama ocjenjuje stanje mornaričke sile. U obzir se uzimaju geografski faktori, energetska samodostatnost i aktualno stanje gospodarstva, dok se istovremeno isključuje utjecaj aktualnih političkih i vojnih elita.[espro-slider id=5284]

Od zemalja u širem okruženju najbolje je plasirana Rumunjska na 56. mjestu, a dok su Mađarska, Grčka i Slovačka redom na 59, 60. i 61. mjestu. Iza Hrvatske su Bugarska (67), Srbija (70), BiH (89) i Slovenija (99).

Informacije su prikupljene iz javno dostupnih podataka, uključujući izvore poput CIA-e i Wikipedije, a autori ističu da su njihove informacije točne onoliko koliko to omogućuju njihovi izvori te da svi objavljeni podaci služe isključivo za razonodu.

Unatoč Mimohodu Hrvatske vojske u kolovozu ove godine Hrvatska je u odnosu na prošli godinu pala za jedno mjesto, a u odnosu na 2o13. godinu, kad smo bili 46. vojna sila svijeta, nazadovali smo 16 mjesta.

5. godinu Sjedinjene Američke Države imaju najmoćniju vojsku svijeta, na drugom je mjestu Rusija. Na popisu 126 zemalja Hrvatska se nalazi 62. mjestu. Najslabiju vojsku ma Somalija

Indeks vojne moći utemeljen je na oko 50 faktora, navodi, ne precizirajući o kojim je faktorima i metodi obrade riječ.