SUSRET PRIČUVNIH ČASNIKA – HČZ RH – ZAJEDNICE UDRUGA “LIKA 2014”

dvoranaSusret Zajednica udruga Hrvatskog časničkog zbora proveden je 6. I 7. Lipnja u Gospiću pod nazivom LIKA-2014. Prijateljsko druženje  okupilo je 250 pričuvnih časnika i dočasnika iz Hrvatske sa gostima, skupinom pričuvnih časnika iz susjedne Mađarske. I ovo druženje imalo je za cilj upoznati pričuvne časnike iz cijele Hrvatske sa poviješću kraja u kojem se dešava, posebno bližom-onom vezanom za holjevacDomovinski rat, sa aktuelnim problemima Udruge i njenim statusom i obnavljanje starih prijateljstava u neformalnom dijelu.
Druženje je počelo sa polaganjem vijenca ispred centralnog spomenika Domovinskom ratu na Trgu Dr.Franje Tuđmana u Gospiću, te paljenjem svijeća ispred bisti blaženika Alojzija Stepinca i prvog hrvatskog predsjednika Dr.Franje Tuđmana.
Udruga veterana 9.gardijske brigade “Vukovi”, bila je više nego dobar domaćin-što je, uostalom bilo i za očekivati od tradicionalno gostoljubivih Ličana.

  • U Pučkom otvorenom učilištu “Dr.Ante Starčević” u Gospiću dr.Zlatko Holjevac nas je u izvanrednom povijesnom predavanju o dešavanjima u Lici tijekom 2.svjetskog rata upoznao sa nizom slabo poznatih činjenica vezanih za ovaj kraj, a koje objašnjavaju i uzroke dešavanja nekih skorijih događanja.
  • Pukovnik Anto Došen, nekadašnji načelnik stožera 9.gbr nas je potom pobliže upoznao sa slabo poznatim događanjima vezanim za sam početak Domovinskog rata u Gospiću a predsjednik udruge veterana 9.gbr “Vukovi”,
  • bojnik Milan Franić, nekadašnji načelnik veze u 9.gbr detaljno je obrazložio vojno-redarstvenu operaciju “Medački džep”.

rrozgaTijekom drugog dana obišli smo Muzej Nikole Tesle u Smiljanu i teren na kojem se odigrala akcija “Medački džep” gdje su nam bojnik Štef Škrinjarić, nekadašnji zapovjednik 1.pb i pukovnik Mika Ćulumović, nekadašnji zapovjednik okl.bojne konkretno opisali akciju i događanja u “Medačkom džepu”.
Tijekom susreta održan je i 9. Izborni sabor HČZ gdje je za predsjednika Zajednice udruga HČZ ponovno izabran stožerni brigadir u mirovini Rozario Rozga.
Sve ostalo vrijeme izvan ovog službenog dijela proteklo je u prijateljskom druženju starih znanaca od kojih se neki nisu vidjeli od zadnjeg okupljanja , što je, pored već navedenog također važan razlog organizacije ovih Susreta.
Zahvaljujemo Gradu Gospiću, Udruzi veterana 9.gbr “Vukovi” i prof. Zlatku Holjevcu na gostoprimstvu i na njihovom trudu.