SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

SAD tijekom siječnja 2023. poduzimaju nove korake u opskrbi Ukrajine borbenim oklopnim vozilima. Nakon najave isporuke 50 gusjeničara IFV vozila Bradley M2A2, od 6. siječnja i samohodnih haubica na gusjenicama M109 Paladin 155 mm početkom siječnja, 19. siječnja (dan prije sastanka UDCG) SAD je odobrio isporuku još 59 dodatnih IFV-a Bradley M2A2 i 90 oklopnih transportera Stryker te MBT Abrams (ne spominjući generaciju tenka). Temeljem izjava US Transportation Commam od 31. siječnja, prvi transport brodom u vrijednosti od 2,85 milijarde USD, krenuo je prema Ukrajini prije tjedan dana, i između ostalog uključuje i 60-ak Bradleya.

Američki ministar obrane Lloyd J. Austin III je 18. siječnja održao sastanak sa svojim novim njemačkim kolegom u Berlinu kao uvod u sastanak UDCG – Ukrajinske obrambene kontaktne skupine, koja se održala u ZB Ramstein, 20. siječnja 2023.

Američki dužnosnici vjeruju da Rusija sprema proljetnu ofenzivu u Ukrajini, a partneri su usredotočeni na pružanje potrebnog naoružanja za obranu Ukrajini. Konkretno, patrneri žele osigurati ono što će Ukrajini trebati da se suprostavi ruskoj ofenzivi te da pokrene napade kako bi vratila zaposjednuti teritorij. To prvenstveno uključuje sposobnosti protuzračne obrane, topništvo i oklopna sredstva.

Još uvijek nema informacija o tome koji modeli oklopnih vozila Stryker 8×8 će biti isporučeni Ukrajini, ali vjerojatno će verzija oklopnog transportera sigurno biti dio ove prve serije.

Stryker M1126 ICV (borbeno vozilo pješaštva) verzija je APC (oklopnog transportera) u obitelji Stryker. Riječ je o varijanti borbenog oklopnog vozila Stryker kojeg proizvodi američka tvrtka General Dynamics Land Systems. Kopnena vojska Sjedinjenih Država koristi ga kao nosač pješaštva i može se konfigurirati za različite misije, uključujući izviđanje, medicinsku evakuaciju te zapovijedanje i kontrolu.

Novi paket američke vojne pomoći Ukrajini uključuje 100 oklopnih vozila Stryker 8×8.

Gornje fotografije prikazuju i uobičajenu daljinski upravljanu oružnu stanicu – Javelin ili CROWS-J, postavljenu na Stryker Infantry Carrier Vehicle.

Stryker M1126 je naoružan daljinski upravljanom oružanom stanicom naoružanom jednim teškim strojem od 12,7 mm ili jednim automatskim bacačem granata od 40 mm. Stryker također može biti opremljen CROWS-J (Common Remotely Operated Weapons Station – Javelin protutenkovski lanser raketa). U kombinaciji s projektilom Javelin, CROWS II montira ili mitraljez M2 kalibra, mitraljez M240 7,62 mm ili automatski bacač granata MK-19 40 mm.

CROWS II je stabiliziran, električno upravljan i uključuje odvojenu liniju nišana (DLOS), koja omogućuje strijelcu da zadrži stabilnu sliku nišana neovisno o izboru oružja ili streljiva. CROWS-J zamjenjuje naslijeđenu daljinsku oružnu stanicu (RWS) postavljenu na Stryker i daje mogućnost gađanja ciljeva projektilom Javelin dok su pod oklopom. M1126 Stryker je oklopno vozilo s kotačima 8×8 koje pokreće dizelski motor Caterpillar 3126, koji proizvodi 350 konjskih snaga. Ima najveću cestovnu brzinu od 100 km/h i domet od oko 480 km. Vozilo je zaštićeno kombinacijom aluminija, čelika i kompozitnog oklopa koji pruža zaštitu od vatre iz pješačkog oružja i improviziranih eksplozivnih naprava (IED).

SAD 19. siječnja (dan prije sastanka UDCG) odobrio isporuku Ukrajini 59 dodatnih IFV-a Bradley M2A2 i 90 oklopnih transportera Stryker.

Ministarstvo obrane SAD-a (DoD) je 19. siječnja, objavilo odobrenje predsjedničke sigurnosne pomoći kako bi se zadovoljile kritične sigurnosne i obrambene potrebe Ukrajine. Ovo odobrenje, koje se procjenjuje na do 2,5 milijarde dolara, je 30. povlačenje opreme Bidenove administracije iz inventara DoD-a za Ukrajinu od kolovoza 2021. Novi paket američke vojne pomoći Ukrajini uključuje 59 dodatnih borbenih vozila pješaštva (IFV) Bradley s 590 TOW protutenkovske rakete i 295 000 metaka 25 mm streljiva i 90 Stryker 8×8 oklopnih transportera (APC) na kotačima s 20 protuminskih valjaka

Ovaj najnoviji impresivni paket naoružanja doniran Ukrajini sadrži stotine oklopnih vozila, ključnu potporu za ukrajinsku protuzračnu obranu i druge važne sposobnosti uključujući:

59 borbenih vozila pješaštva (IFV) Bradley M2A2 s 590 protutenkovskih projektila TOW i

295 000 metaka streljiva od 25 mm, (ranije, tj. 6. siječnja odobrena isporuka 50 IFV Bradley

M2, tako da SAD planiraju isporuku ukupno 109 IFV Bradley M2);

90 Stryker oklopnih transportera (APC) s 20 protuminskih valjaka;

dodatno streljivo za PZO raketne sustave zemlja-zrak (NASAMS);

8 sustava protuzračne obrane Avenger;

53 vozila zaštićena od zasjede otpornih na mine (MRAP);

350 višenamjenskih vozila visoke mobilnosti (HMMWV);

20 000 topničkih metaka kalibra 155 mm;

Otprilike 600 precizno navođenih topničkih metaka kalibra 155 mm;

95 000 topničkih metaka 105 mm;

Otprilike 11.800 granata iz minobacača 120 mm;

Dodatno streljivo za topničke raketne sustave visoke pokretljivosti M142 (HIMARS);

12 vozila za podršku streljivom;

6 vozila zapovjednog mjesta;

22 taktička vozila za vuču oružja;

Protuzračne rakete velike brzine (HARMs);

Otprilike 2000 protuoklopnih raketa;

Preko 3.000.000 komada streljiva za malokalibarsko oružje;

Oprema za rušenje za uklanjanje prepreka;

Claymore protupješačko streljivo;

Uređaji za noćno gledanje;

Rezervni dijelovi i ostala terenska oprema.

Nakon ovih najava, predsjednik Biden 25. siječnja objavio slanje 31 MBT Abrams Ukrajini, odnosno opremanje jedne oklopne bojne, kao i dostavu streljiva i rezervnih dijelova.

Posljednji zračni napadi Kremlja na kritičnu infrastrukturu Ukrajine ponovno pokazuju razoran učinak brutalnog rata Rusije u Ukrajini. Ovaj paket pruža dodatno NASAMS streljivo i sustave protuzračne obrane Avenger koji pomažu Ukrajini u borbi protiv niza prijetnji kratkog i srednjeg dometa i jačaju slojevitu protuzračnu obranu Ukrajine.

Ukupno su Sjedinjene Države izdvojile više od 27,4 milijarde dolara sigurnosne pomoći Ukrajini od početka Bidenove administracije. Od 2014. godine Sjedinjene Države izdvojile su više od 29,5 milijardi dolara sigurnosne pomoći Ukrajini i više od 26,7 milijardi dolara od početka ruske invazije 24. veljače 2022.

109 Bradley IFV-ova uključenih u ovaj paket (50 od 6. siječnja i 59 od 19. siječnja) i 90 Stryker oklopnih transportera bi Ukrajini trebale osigurati opremanje dvije oklopne brigade te najnovija objava predsjednika Bidena od 25. siječnja o isporuci 31 modernih tenkova M1 Abrams, uz tenkove biti će isporučeno i 8 tenkova za izvlačenje M88 (ARV – Army Recovery Veficle), zatim pomoćna vozila i oprema te financiranje obuke i održavanja.

Sveukupni američki paket je dostatan za opremanje jedne ojačane oklopno-mehanizirane brigade Ukrajinske vojske. Temeljem informacija od 30. siječnja radi se o trećoj generaciji M1A2 tenkova.

Američke oružane snage imaju ukupno više od 2500 operativnih MBT-ova, uključujući 750 M1A1 SA Abrams, 1605 M1A2 SEPv2, 154 M1A2C SEPV V3 Abrams i još 3700 M1A1 / M1A2 Abrams u skladištu. Citirajući zamjenicu američkog tajnika za tisak Sabrinu Singh, “Jednostavno nemamo višak ovih tenkova u našim zalihama u SAD-u, zbog čega će trebati mjeseci da prebacimo ove M1A2 Abrams u Ukrajinu. I mislim da morate zapamtiti, mislim, kao što vjerojatno znate, ovi tenkovi će zahtijevati obuku, održavanje, održavanje za koje će trebati jako puno vremena da se također obuče Ukrajinci.

M1A2 Abrams treća je generacija glavnog borbenog tenka (MBT) u obitelji M1 Abrams koju koriste oružane snage SAD-a. Tenk je ušao u službu američke vojske početkom 1990-ih i korišten je u brojnim sukobima, uključujući operacije tijekom Pustinjske oluje i rata u Iraku.

M1A2 MBT pruža poboljšane operativne borbene sposobnosti u odnosu na prethodnu verziju, a poboljšanja uključuju poboljšanu zapovjedničku oružnu stanicu (ICWS), zapovjednikov neovisni termalni preglednik (CITV), informacijski sustav među vozilima (IVIS), položajni/navigacijski sustav (POS/NAV) i nekoliko inicijativa za preživljavanje. Ima digitalni sustav zapovijedanja i kontrole koji svim ostalim tenkovima u jedinici pruža ažurirane informacije o situaciji. Vetronics arhitektura povezuje sve elektroničke komponente i pruža povećanu sposobnost preživljavanja i podrške. Zapovjednikov neovisni termalni preglednik (CITV) daje mu sposobnost lovca-ubojice, dopuštajući M1A2 da gađa jednu metu dok istovremeno prati drugu. M1A2 također ima poboljšanu ugrađenu dijagnostiku koja tenku omogućuje samo-dijagnosticiranje pogrešaka bez dodatne opreme. Glavno naoružanje M1A2 Abramsa sastoji se od topa M256 s glatkom cijevi, 120 mm koji može ispaljivati ​​širok raspon streljiva kao što je M829 APFSDS-T (potkalibarni), M830 HEAT-MP-T (visoko-eksplozivni protutenkovski višenamjenski) i drugi projektili (M831 TP-T, M865 TPCSDS-T) dometa 4000 metara. Trup i kupola M1A2 izrađeni su od naprednog oklopa sličnog oklopu Chobham razvijenom u Velikoj Britaniji koji pruža zaštitu od ATGM-a (protutenkovskih navođenih projektila) i RPG-ova (granata na raketni pogon). Oklop uključuje oklopne komponente druge generacije s osiromašenim uranom. Pokreće ga turbinski motor od 1500 KS spojen na automatski mjenjač Allison Transmission X-1100-3B s 4 stupnja prijenosa naprijed i 2 stupnja prijenosa unatrag.

Može voziti maksimalnom cestovnom brzinom od 68 km/h s maksimalnim dosegom od 426 km.

SAD su od Izraela zatražile prebacivanje raketnih sustava PZO Hawk u Ukrajinu (informacija Zahoo News, od 25. siječnja). Raketni sustavi Hawk više nije na upotrebi u Izraelskoj vojsci, ali je 10 baterija Hawk u skladištima u Izraelu. Prema izraelskim izvorima raketni sustavi Hawk nisu u stanju operativne upotrebljivosti jer su dugo bili u hladnjačama bez održavanja.

Španjolska je 3. studenoga 2022. Ukrajini isporučila raketne sustave PZO Hawk i Aspite. Istovremeno su i SAD odobrile slanje projektila Hawk kao dio vojne pomoći od 400 mil. USD.

Sustav PZO Hawk je raketni sustav zemlja-zrak (SAM) koji se koristi za obranu od zrakoplova i dronova. Razvio ga je američki obrambeni izvođač Raytheon i u službi je od 1960-ih. Sustav Hawk koristi radar za praćenje ciljeva i navođene projektile za njihovo presretanje. Pokretan je, omogućuje brzo raspoređivanje i koristile su ga brojne zemlje za potrebe protuzračne obrane.

Domet varira ovisno o konkretnom modelu, ali većina verzija ima maksimalni domet od približno 40 km. Baterija Hawk sastoji se od različitih komponenti uključujući radarske sustave, jedan središnji kontrolni sustav, jedinice za lansiranje projektila i opremu za podršku koja se sastoji od napajanja, komunikacijskih sustava i opreme za održavanje. Radarski sustavi služe za otkrivanje i praćenje ciljeva, dajući informacije upravljačkom sustavu, dok središnji upravljački sustav prima podatke od radara i drugih senzora i upravlja obrambenim sustavom. Lansirna jedinica Hawk nosi do tri projektila spremna za ispaljivanje i aktivira se samo na početku ciklusa paljbe. Kada se gumb za paljbu aktivira u BCC-u (Battery Conytrol Center ili PCP (Platoon Command Post), nekoliko funkcija lansera se odvija istovremeno: lanser se okreće prema naznačenom azimutu i kutu elevacije, daje se napajanje za aktiviranje projektilnih žiroskopa, elektroničkih i hidrauličkih sustava , lanser aktivira motor projektila i lansira projektil. Lanser je opremljen elektroničkim izrezima i senzorskim krugovima koji omogućuju ispaljivanje u svim situacijama postavljanja.

Oklopna brigada američke vojske

Oklopna brigada kopnene vojske SAD-a broji 87 tenkova M1 Abrams, zatim oko 550 borbenih vozila (na gusjenicama i kotačima) te drugu potporu i logistiku.

Brigadni borbeni tim (BCT) je osnovna manevarska jedinica koja se može rasporediti u vojsci SAD-a. Borbeni tim brigade sastoji se od jedne manevarske brigade roda borbenog roda i dodijeljenih joj potpornih i vatrenih postrojbi. Brigadom obično zapovijeda brigadir (O-6), iako u nekim slučajevima brigadni general (O-7) može preuzeti zapovijedanje. Borbeni tim brigade sadrži postrojbe borbene potpore i postrojbe za potporu njegovih operacija. BCT-ovi dobivaju topničku potporu od topništva matične divizije (DIVARTY). Postoje tri vrste brigadnih borbenih timova, i to: pješački, Stryker i oklopni timovi. Trenutačno je američka vojska strukturirana oko brigadnog borbenog tima, a preustroj je provela 1. oklopna divizija, 25. pješačka divizija, i druga. One sada imaju mogućnost razmjestiti jednog ili više BCT-ova bilo gdje u svijetu. Ovi BCT-ovi su namijenjeni da mogu samostalno djelovati, a vojnici dodijeljeni BCT-u ostat će na svom zadatku tri godine.

Ustroj borbenog sastava oklopne brigade

Borbeni tim oklopne brigade (ABCT) glavna je oklopna snaga američke vojske. Dizajniran je oko bojni kombiniranog naoružanja (CAB) koje sadrže tenkove M1 Abrams i borbena vozila pješaštva (IFV) M2 Bradley, druga vozila kao što su HMMWV (Humvees) i oklopni transporteri M113 koji djeluju u ulozi potpore. U budućnosti će također sadržavati vozila iz Oklopnog višenamjenskog vozila i vjerojatno Optional Manned Fighting Vehicle (OMFV).

Borbeni tim oklopne brigade sastoji se od sedam bojni: tri bojne kombiniranog naoružanja, jednog izvidničkog voda, jedne topničke bitnice, jedne inženjerijske bojne i jedne bojne za potporu brigade. Borbeni tim oklopne brigade od 2014. godine najveći je borbeni sastav brigade s 4743 vojnika. Do 2012. borbeni tim oklopne brigade nosio je naziv borbeni tim teške brigade.

ABCT uključuje 87 Abramsa, 152 IFV-a Bradley, 18 M109 i 45 naoružanih vozila M113. Operativni trošak za ove borbene sustave je 66.735 dolara po milji. Domet Abramsa ograničava brigadu na 330 km (205 milja), zahtijevajući gorivo svakih 12 sati. Brigada može sama prevesti 738.100 L (195.000 galona) goriva, koje se prevozi s 15 M969A1 cisterni od 19.000 L (5.000 galona) i 48 M978 cisterni od 9.500 litara (2.500 galona).

Prije 2016. CAB je sadržavao dvije tenkovske satnije i dvije satnije mehaniziranog pješaštva. CAB je reorganiziran 2016. godine tako da postoje dvije varijante; “oklopna bojna” usmjerena prema oklopu, s dvije tenkovske satnije i jednom mehaniziranom pješačkom satnijom, i “mehanizirana pješačka” bojna usmjerena prema pješaštvu, s dvije satnije mehaniziranog pješaštva i jednom tenkovskom satnijom. ABCT-ovi su tako usvojili strukturu “trokuta” od dvije oklopne bojne i jedne bojne mehaniziranog pješaštva. To je rezultiralo ukupnim smanjenjem dviju satnija mehaniziranog pješaštva, a oklopna satnija preoblikovana je u izvidničku satniju.