U Zagrebu, 14. ožujka 2016.

Poštovani …,

Izrazita nam je čast i zadovoljstvo pozvati vas na 5. kongres o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji, koji će se održati u Osijeku od 15. do 17. rujna 2016. godine, ovog puta pod nazivom “Na prvoj crti zdravlja”.

                Nakon što smo se tijekom prethodnih kongresa o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji bavili pitanjima prevencije i rehabilitacije kod vodećih psihičkih poremećaja, psihijatrijom usmjerenom prema osobi, psihosomatskom medicinom i suradnom psihijatrijom, umijećem medicine (ars medica) u psihijatriji koje integrira znanje, kliničke vještine i umjetnost te depresijom u stoljeću uma. Ove smo se godine odlučili da vodeća tema kongres bude zaštita i unaprjeđenje zdravlja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. 

Ovaj izbor glavne teme proizašao je iz zabrinjavajućih podataka o mortalitetu i morbiditetu ove populacije, gdje uz visoku prevalenciju psihičkih bolesti imamo i brojne somatske bolesti u kojima psihološki čimbenici imaju veliku ulogu.  Na ovom kongresu želimo struci dati mogućnost da istakne možemo li i kako zaustaviti ili barem usporiti ove zabrinjavajuće trendove pobola i pomora te gdje je u tome mjesto i uloga psihijatrijske službe, javnog zdravstva, ali i cjelokupne zajednice?

Osim ove teme, na kongresu ćemo razgovarati i o najsuvremenijim spoznajama vezanim uz prevenciju i rehabilitaciju vodećih psihičkih poremećaja, suvremenim spoznajama vezanim uz terapiju (psihofaramakoterapija, psihoterapija, socioterapija), ali i o tome kako mi kao struka vidimo zaštitu i unaprjeđenje mentalnog zdravlja u Hrvatskoj.

Više informacija o kongresu možete vidjeti na web stranici: www.psihijatrija-prevencijairehabilitacija.hr

S obzirom na Vaše aktivnosti i dosadašnju potporu, ovim putem vas pozivamo da Vaša udruga bude inicijator okupljanja i drugih udruga koje bi u nedjelju 18.9.2016. godine nakon stručnog dijela kongresa organizirale prezentacije svoga rada, a vezano uz zdravlje branitelja. Voljeli bismo čuti Vaše prijedloge.

Očekujemo Vas i radujemo se Vašem dolasku u Osijek, na prvu crtu zdravlja.

Prof. dr. sc. Veljko Đorđević, dr. med.

predsjednik kongresa