Odavanje počasti nedavno preminulom brigadiru Vladimiru Šumanovcu Pula, 9. rujna 2023.

Skupina prijatelja iz Vrbovca i okolice i članovi Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec odali su počast svojem prijatelju i ranijem članu udruge brigadiru Vladimiru Šumanovcu. Ispred mjesta pokopa na Gradskom groblju u Puli položen je vijenac i zapaljene su svijeće, a nazočnima se dirljivim govorom obratio Milorad Milenković, koji je bio i organizator ove aktivnosti.

Nakon komemoracije na Gradskom groblju, skupina se uputila do Vojarne Hrvatski branitelji Istre u Puli, gdje je početkom Domovinskog rata brigadir Šumanovac obnašao dužnost prvog zapovjednika 92. zrakoplovne baze Pula. O povjesnici 92. zrakoplovne baze te o osobnim emocijama i iskustvima vezanim uz poznavanje brigadira Šumanovca govorio je brigadir u mirovini Željko Jelenić, koji je također bio jedan od zapovjednika baze nakon brigadira Šumanovca.

Brigadir Jelenić ističe istinske ljudske, stručne te domoljubne vrijednosti brigadira Šumanovca kao izvanrednog pilota, metodičara i poznavatelja teorije i prakse vojnog letenja, od kojeg je imao čast i privilegiju mnogo toga učiti.

U okviru posjeta vojarni zapaljene su svijeće ispred spomen-obilježja četvorici pripadnika Hrvatske vojske i Policije koji su poginuli prilikom razminiranja piste zrakoplovne baze, od kojih je Marijan Vinković bio s područja tadašnje ratne Općine Vrbovec, odnosno sadašnje Općine Dubrava.

Tekst i fotografije: Branko Gačak