Kako je i zašto je nastao Domovinski rat ?!

Snimanje-1Danas su učenici sedmih i osmih razreda Osnovne škole „Zrinskih i Frankopana“ Otočac, u Gackom pučkom otvorenom učilištu imali mogućnost saznati nešto više o Domovinskom ratu. Oni su uz svoje pripremljene radove i prezentacije mogli od umirovljenog pukovnika HV Davora Peitla dobili nova, jedinstvena saznanja o Domovinskom ratu na području Gacke kao regije i Brinjskog kraja.

U razgovoru sa pukovnikom Davorom Peitlom doznajemo da je ovo samo jedan u nizu upoznavanja  mladih osnovne i srednje škole sa značajnijim trenutcima iz Domovinskog rata.

Snimanje-2„Ove godine ovaj smo projekt pokrenuli planski, uz odobrenje Ministarstva branitelja, no mi smo se tim našim osobnim programom kao Udruga dragovoljaca domovinskog rata Grada Otočca počeli baviti još prije nekoliko godina. Uspješna je suradnja sa predstavnicima osnovnih škola iz Otočca i Brinja te Srednje škole Otočca, tako da su nam ravnatelji škola i profesori povijesti omogućili da možemo djeci prenijeti izvorno događanja iz Domovinskog rata odnosno, kroz dva pitanja koja ja obrađujem „Kako je nastao i zašto je nastao Domovinski rat“. Pokušavam na originalni način uz audio vizuelne momente prikazati ono što je za njih najbitnije.  Predavanja su ograničena na mikro cjelinu odnosno na događanja u Domovinskom ratu u Gackoj dolini i Brinjskom kraju“ – kazao je pukovnik Peitel.

Snimanje-3Dodao je da ovakav način pristupa, u koji se uz njega uključuju i drugi zapovjednici i predstavnici invalida Domovinskog rata, je najbolji, jer je to prezentacija na način kako mi to osjećamo i kako smo proživjeli i kako se događalo. Rezultate imamo, jer djeca pitaju, zanima ih i nakon naših predavanja prepričavaju to u svojim krugovima. Danas su učenici sedmog i osmog razreda Osnovne škole „Zrinskih i Frankopana“ Otočac imali u maloj sali Gackog pučkog otvorenog učilišta predavanja čime je u stvari i završena jedan ciklus predavanja o Domovinskom ratu za ovu školsku godinu. Ovo je isključivo tkz. dobrovoljni rad, humanitarni rad određenih zapovjednih struktura, zapovjednika brigada, bojni i invalida Domovinskog rata koji daju sebe u tumačenju i rasvjetljavanju momenata iz Domovinskog rata, dodao je Davor Peitel.

Nastavnica povijesti u Osnovnoj školi „Zrinskih i Frankopana“ Otočac Ankica Marković kazala je da u stvari sve je započelo jednim sastankom na nivou države na Plitvicama, gdje je kazano da bi bilo dobro da iz svakog mjesta imamo nekog tko je vodio vojsku, da ga zamolimo da predstavi djeci zbivanja o Domovinskom radu svoga područja.

„Tako sam se i ja uključila u taj program, i koji sam pokušala osmisliti na svoj način. Danas su djeca u programu pripremila temu o Domovinskom ratu u Hrvatskoj, kako je počeo pad komunizma, kako su  Srbi razoružali našu teritorijalnu obranu. Učenici sa ovim vidom prezentacije dobivaju brojna saznanja, o Oltaru Domovine, tu su i neke pjesmice domoljubnog sadržaja, trudimo se što bolje možemo. Ja ovo radim već pet, šest godina sa generacijama, no mali su problemi sa učenicima koji putuju. Zadovoljna sam što su roditelji i djeca ovakav vid i način rada jako dobro primili, učenici se jako puno trude, no s druge strane lijepo je da Grad Otočac ima nešto ovakvo. Lijepo je vidjeti gospodina Peitla u vojnoj odori i poslušati njegova iznimno kvalitetna predavanja. Učenici zaista mogu puno toga saznati i naučiti“ – kazala je nastavnica Ankica Marković.

Isto tako nastavnica Marković kaže da kako škola u Otočcu nosi ime „Zrinskih i Frankopana“ ona  svake godine pripremi tri učenika za državna natjecanja, djecu priprema na temu o plemićkim velikanima Zrinskim i Frankopanima, trudim se, iako to njoj nije u nastavi, već to radi izvan nastave. Radosna sam kad učenike spremam za natjecanja na kojima uvijek ostvarujemo zapažene rezultate, kazala je nastavnica Marković.

Izvor:http://glasgacke.hr/?ispis=detalji&novost=8799&kat=78