Jesensko zasjedanje Gaminger inicijative (GI)
Sibiu, Rumunjska,
5. do 8. listopada 2023.

Gaminger inicijativa Europe novi je naziv Gaminger inicijative koji su prihvatile države članice na svom redovitom jesenskom zasjedanju, u želji da ona bude više prepoznatljiva te da ima vidljiviju poveznicu s Europom. Središnja tema sastanka bila je posvećena posljedicama rata u Ukrajini na regionalnu sigurnost, o čemu su predstavnici države domaćina i članica GI održali niz stručnih prezentacija. Hrvatska će biti domaćin proljetnog zasjedanja GI, koje će se održati u Karlovcu, sredinom svibnja 2024.

Od jedanaest država članica ove europske platforme nacionalnih udruga časnika, na jesenskom zasjedanju sudjelovali su predstavnici 8 država članica (Hrvatska, Češka, Italija, Rumunjska, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Slovačka i Švicarska) i dvije države kao promatrači (Albanija i Moldova). U ime Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga, u radu zasjedanja sudjelovali su Nevenka Kovač, pukovnica u mirovini i Zdravko Senčar, satnik u mirovini.

Sastanak je održan u prostorima Akademije kopnenih snaga ” Nicolae Bălcescu” , povijesnoj instituciji bogate tradicije stare 170 godina.

Uvodna izlaganja i prezentacije na temu posljedica rata u Ukrajini na regionalnu sigurnost. U pozdravnim govorima i porukama lokalnih vlasti i domaćina istaknuta je važnost ove asocijacije časnika Središnje Europe za europsku sigurnost i suradnju te izražena želja da se ispune njezini ciljevi.

Rumunjska je kao domaćin sastanka u svojim prezentacijama posebnu pozornost posvetila stanju sigurnosti u Crnomorskom području i ulozi pričuvnih snaga u društvu. Godine 2025. Rumunjska će obilježiti 100. godišnjicu udruženja pričuvnih časnika, kojom prigodom su predstavnici država članica GI pozvani na obilježavanje ove obljetnice.

Budući da je u Sibiuu smješteno Zapovjedništvo Multinacionalnog korpusa jugoistok (Headquarters Multinational Corps South-East – HQ MNC-SE) , njegov zapovjednik, general bojnik Dragos-Dumitru Iacob, dao je sveobuhvatan prikaz događanja u NATO-u i provedbi vojnih operacija nakon što je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu u veljači 2022. godine.

Izlaganja predstavnika država članica GI. Pored Rumunjske, prezentacije na temu sastanka s gledišta svojih zemalja održali su predstavnici Hrvatske, Češke, Italije, i Slovačke. U hrvatskoj prezentaciji, težište je bilo na humanitarnom aspektu i vlastitom iskustvu iz Domovinskog rata. Talijanski predstavnik iznio je u svojoj prezentaciji zanimljivo viđenje rata i analizu stanja u Ukrajini.

U raspravi koja je uslijedila, sudionici su razmijenili viđenja o posljedicama rata u Ukrajini na regionalnu i globalnu sigurnosnu situaciju. Naglašena je snaga morala i želje za obranom Ukrajinaca, a posebice važnost jedinstva EU i NATO država.

Predsjednik GI, pukovnik Philipp Leo (Švicarska) i supredsjedatelj GI, kapetan fregate Giuseppe Filippo Imbalzano (Italija), upoznali su sudionike sastanka s programom rada i pozvali predstavnike dviju promatračkih država, Moldove i Albanije da kratko prikažu svoje nacionalne udruge časnika. Obojica su izrazili želju da njihove udruge u skoroj budućnosti postanu članovi GI.

Raspored domaćinstava sastanaka u sljedećem dvogodišnjem razdoblju. Predstavnica Hrvatske potvrdila je domaćinstvo sljedećeg sastanka, u Karlovcu sredinom 2024. godine, najavila kako će na njemu biti predstavljena organizacija i zadaće postrojbi Hrvatske kopnene vojske (brigade, pukovnije), te da će tema biti skrb o veteranama ( “Care for wellbeing of veterans and their families“, radni naziv). Nakon rasprave, prihvaćeno je da se u naziv uključi “reservists veterans”. Domaćin jesenskog zasjedanja 2024. godine biti će Češka. Slovačka još nije bila u poziciji potvrditi proljetni sastanak u 2025. godini, dok je Slovenija ponudila domaćinstvo za jesenji sastanak 2025. godine.

Promjena naziva inicijative u Gaminger Initiative Europe. Sve države članice prihvatile su obrazloženje Predsjedništva te podržale promjenu naziva GI u Gaminger Initiative Europe, čime se želi postići veća prepoznatljivost, ali i očuvanje njezinog povijesnog nasljeđa.

Posjet Središtu za borbenu obuku “Getica” – Cincu (JNTC). Tradicionalno, u okviru zasjedanja GI planira se posjet vojnim institucijama. Tako je posljednjeg dana zasjedanja organiziran posjet vojnom poligonu i Središtu za borbenu obuku kopnenih snaga, udaljenom oko 90 km od Sibiua. Predstavnici zapovjedništva JNTC prezentirali su povijest, organizaciju i zadaće ovog središta, čiji je cilj povećati kvalitetu obuke i procijeniti status obuke vojnog osoblja koje sudjeluje u misijama u inozemstvu, za postrojbe do razine brigade. Prikazano je također kako se koristi stvarna i virtualna simulacija i postojeće sposobnosti kako bi se stvorilo operativno okruženje blisko stvarnosti modernog bojišta.

Na kraju zasjedanja organiziran je posjet Muzeju tradicionalne narodne civilizacije “ASTRA” , popularnom mjestu koje nastoji očuvati stoljetne tradicije i potaknuti na njihovo upoznavanje.

Zaključno: Rumunjska se odlično predstavila kao zemlja domaćin. Sastanak GI je bio dobro organiziran i produktivan pa su sudionici redom iskazivali visoke ocjene i želju da i budući sastanci osiguraju takvu razinu. Hrvatski predstavnici su ostvarili blisku suradnju s rumunjskim organizatorima ovog sastanka kako bi koristili njihova iskustva u pripremi sljedećeg sastanka u Karlovcu.

Ovogodišnje jesensko zasjedanje GI obilježila je nova sigurnosna prijetnja. Uslijed rasprava o posljedicama agresije koja je još u tijeku u Ukrajini, dogodio se Iznenadni napad militanata Hamasa iz Pojasa Gaze na Izrael, čime je otvoren novi rat na Bliskom istoku. Dnevno svjedočimo rastućim prijetnjama miru i sigurnosti. GI inicijativa, za koju pitanja europske sigurnosti i suradnje predstavljaju središte pozornosti, kao i suradnja njezinih članica, neupitno mogu dati doprinos jačanju nacionalnih vojnih i obrambenih kapaciteta te civilnih organizacija u suprotstavljanju suvremenim sigurnosnim izazovima.

Tekst i fotografije: Nevenka Kovač, pukovnica u mirovini