IZRAEL JE ZNAČAJNO PODCIJENIO HAMAS

Način kako je Hamas izveo napad i samo vrijeme napada pokazuje da je ova militantna skupina čekala da uvuče Izrael u bitku upravo kada njoj to najviše odgovara.

Masovni raketni udar radi neutralizacije izraelskog obrambenog sustava Iron Dome uoči samog pokretanja napada (priprema napada), masovno korištenje zmajeva za prelet preko sigurnosne ograde i buldožera za njeno probijanje, neutralizacija izraelskih snaga koje su osiguravale granicu pa opće neselektivno ubijanje i otmica predstavlja, vojničkim rječnikom rečeno, operativno iznenađenje. Hamas ne samo da je iznenadio svijet, već je uhvatio i slavne izraelske obavještajne službe – za koje se obično smatra da su među najboljima u svijetu– na spavanju. 

Izraelska obavještajna služba je, u najmanju ruku ozbiljno podcijenila Hamasove mogućnosti. Može se postaviti pitanje da li  je izraelska obavještajna služba možda otpisala ideju o napadu ove snage i obima zbog pretpostavke da će izraelski odgovor biti veoma odlučan i smrtnonosan ali se ne može sa sigurnošću otkloniti odgovor da je Hamas takav odgovor Izraela i očekivao. Pitanje je hoće li se međunarodna potpora Izraelu održati kako se civilne žrtve budu povećavale.

Kopneni napad na Gazu, kao izraelski odgovor na ovaj napad, je već uvelike u tijeku i već donosi značajne žrtve na obje strane, posebno među palestinskim civilima. Dok napreduju kroz urbana područja Pojasa Gaze, Izraelske snage se suočavaju s neprijateljem koji se godinama priprema za ovaj sukob.

Izrael ne ulazi u kopnenu operaciju naslijepo i nepripremljen. Predvidio je i razvio vojnu doktrinu za borbu u urbanim područjima i podzemnim tunelima, od kojih su mnogi izgrađeni ispod škola, bolnica, izbjegličkih kampova i drugih stambenih područja. Izrael pokušava uništiti veći dio Hamasove mreže tunela iz zraka, ali neizbježno je će Izraelske obrambene snage morati otići u podzemlje gdje će naići na žestok vrlo dobro pripremljen otpor što je  izazov čak i za dobro opremljenu i sposobnu napadačku silu kao što je Izraelska vojska (IDF) .

“Pustite zvijer da spava dok ne budete spremni”, bila je mantra Mahmouda Ajramija, palestinskog borca koji je obučavao generacije Hamasovih militanata.  

Hamas posljednje desetljeće radi na jačanju vojnih sposobnosti i razvija umijeće ratovanja u urbanom okruženju kao  protutežu izraelskoj tehnološkoj i zračnoj nadmoći. Prema mišljenju vojnih analitičara Hamas su obučavali “najbolji u svom poslu”- Iranska Revolucionarna garda i libanonski Hezbollah. Prema nekim podacima Hamas trenutno ima 40.000 elitnih vojnika, arsenal dronova te raspolaže s oko 30.000 raketa.

Hamas nema striktnu vojnu doktrinu. Njegov cilj je nanošenje najveće moguće štete Izraelcima korištenjem mješavine hibridnih i konvencionalnih snaga. Operacije su vrlo decentralizirane. Ne postoji klasična vojna struktura i klasični lanac zapovijedanja već međusobno povezana ćelijska vojna struktura sa određenom hijerarhijom no svaka vojna ćelija ima veliku dozu samostalnosti u odlučivanju i fleksibilnosti u načinu djelovanja u sklopu opće zamisli.

Važne lekcije koje je Hamas usvojio u pripremi ovog napada su:

  • Informacijske operacije su važna komponenta ratovanja.

Oboreni izraelski helikopteri, uništeni tenkovi ili zarobljeni vojnici i civili pomažu Hamasu da projicira željenu sliku o svojoj vojnoj snazi i sposobnostima.

  • Važnost sigurnih komunikacija.

Hamas je uspio osigurati operativnu sigurnost tako što se, figurativno, vratio u “kameno doba” i koristio klasične žične telefonske linije, izbjegavajući uređaje koji se mogu pratiti i hakirati. Jedan od mogućih razloga zašto Izrael nije mogao predvidjeti napad 7. listopada je i taj što je prisluškivao elektroničke komunikacije, dok je Hamas napad planirao komunicirajući preko analognog sustava ili drugog šifriranog sustava, možda uvezenog iz Irana, koji je bio nepoznat Izraelu, 

  • Fortifikacijsko uređenje bojišnice.

Izgradnja velike mreže tunela kao priprema za dugotrajnu kampanju. Hamas gotovo da više nalikuje Viet Congu nego ISIS-u po načinu na koji se izvode operacije. Vojni analitičari smatraju da su palestinski borci sličniji vojnicima koji su pobijedili američke snage tijekom Vijetnamskog rata jer su  Pojas Gaze pretvorili u tvrđavu barikada i zamki, uključujući mrežu tunela u koje se borci Hamasa mogu skloniti tijekom višemjesečnih izraelskih zračnih napada i koristiti ih za brzo premještanje snaga i naoružanja  kao i za iznenadne napade, zamke i diverzije. Brzi i snažni iznenadni udari, zamke u zbrci ulica i tunela, zasjede i ostali oblici urbanog ratovanja trebali bi iscrpiti izraelsku vojsku dok bude zaglavljena u labirintima Pojasa Gaze. Uništavanje ove mreže jedan je od ključnih ciljeva a izraelski premijer Benjamin Netanyahu naziva to “drugom fazom” izraelskog kopnenog napada.

Pregled do sada poznatih i uništenih tunela unutar Pojasa Gaze

Izvor: BBC News, Conversation, Carnegy Europe

Preveo i pripremio Stanislav Linić, brigadir HV zu mirovini