EU

EU je 23. siječnja odobrila nova sredstva od 500 milijuna eura za isporuke naoružanja i vojne opreme Ukrajini te 45 milijuna eura za obuku ukrajinskih vojnika u EU. Ministri vanjskih poslova EU-a na sastanku u Bruxellesu složili su se objaviti ove dvije alokacije koje financira Europski mirovni fond, nakon videokonferencijskog intervjua sa svojim ukrajinskim kolegom Dmytrom Koulebom. Taj iznos iznosi 3,6 milijardi eura vojne financijske pomoći Ukrajini financirane iz European Peace Facility (EPF), čemu treba dodati i bilateralno financiranje država članica o čemu sve članice ne komuniciraju. Sredinom prosinca 2022. ministri vanjskih poslova EU složili se oko dvije milijarde Eura u Fond za plaćanje vojne potpore Ukrajini. Fond je bio uglavnom iscrpljen nakon gotovo 10 mjeseci ruske od invazije. Ministri su rekli da su moguće i daljnje dopune: “Pomoći ćemo Ukrajini u popravljanju njezinog energetskog sustava”, rekao je visoki predstavnik EU-a Josep Borrell Vijeću za vanjske poslove EU-a, “povećat ćemo izvoz električne energije u Ukrajinu; nastavit ćemo raditi na osigurati odgovornost za sve koji su uključeni u ovaj rat kako bi nekažnjavanje bilo nemoguće”. Ministri su također planirali raspravljati o devetom paketu sankcija Rusiji. Dana. Europsko vijeće je 15. studenoga pokrenulo Misiju vojne pomoći EU za potporu Ukrajini (EUMAM Ukraine – European Union Military Assistance Mission in support of Ukraine) kako bi nastavila pružati potporu Ukrajini protiv tekućeg ruske agresije. Cilj misije, službeno uspostavljene 17. listopada, jest ojačati vojnu sposobnost ukrajinskih oružanih snaga kako bi im se omogućilo da brane teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica, kao i zaštititi civilno stanovništvo. EUMAM Ukraine ima neizvršni mandat za pružanje individualne, kolektivne i specijalizirane obuke za do 15000 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga na više lokacija na teritoriju država članica EU-a. Zapovjednik misije bio bi direktor sposobnosti za vojno planiranje i provođenje (MPCC), viceadmiral Hervé Bléjean.

Nadalje, Vijeće je usvojilo mjeru pomoći u okviru Europskog instrumenta za mir (EPF) u vrijednosti od 16 milijuna eura za potporu izgradnji kapaciteta ukrajinskih oružanih snaga od strane EUMAM Ukraine. I EUMAM Ukraine i mjera pomoći osmišljeni su na temelju operativnih zahtjeva Ukrajine i financirat će pružanje od strane država članica EU-a:

– streljivo, vojna oprema i platforme dizajnirane za isporuku smrtonosne sile

– prijevoz, čuvanje te održavanje i popravak opreme financirane kroz mjeru pomoći.

Mjera pomoći trajala bi 24 mjeseca i dodala bi se uzastopnim doprinosima EU-a za Ukrajinu u okviru EPF-a, koji sada iznose više od 3,1 milijarde eura.

Europska unija ponavlja svoju potporu neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica te njezinom legitimnom pravu da se brani od ruske agresije. EU čvrsto stoji uz Ukrajinu i nastavit će pružati vojnu, gospodarsku, socijalnu i financijsku potporu koliko god bude potrebno.

Europsko vijeće je 17. listopada 2022. donijelo odluku o osnivanju EUMAM Ukraine s početnim trajanjem od dvije godine. Misija je izravan odgovor na ukrajinski zahtjev za potporu upućen Visokom predstavniku. Namjerava pružiti individualnu, kolektivnu i specijaliziranu obuku Oružanim snagama Ukrajine, kao i koordinaciju i sinkronizaciju aktivnosti država članica koje provode obuku. Europski mirovni fond osnovan je u ožujku 2021. za financiranje svih aktivnosti zajedničke vanjske i sigurnosne politike (ZVSP) u područjima vojske i obrane, s ciljem sprječavanja sukoba, očuvanja mira i jačanja međunarodne sigurnosti i stabilnosti. Konkretno, European Peace Facility omogućuje EU-u financiranje aktivnosti osmišljenih za jačanje kapaciteta zemalja koje nisu članice EU-a te regionalnih i međunarodnih organizacija u vezi s vojnim i obrambenim pitanjima. Prethodne mjere pomoći u okviru EPF-a za Ukrajinu dogovorene su 28. veljače, 23. ožujka, 13. travnja, 23. svibnja, 21. srpnja i 17. listopada 2022.

Zajednička izjava od 23 siječnja 2023.

12 zemalja je objavilo da je spremno isporučiti Ukrajini najmanje 100 tenkova Leopard 2. Skupinu čine SAD, V. Britanija, Poljska, Španjolska, Finska, Švedska, Nizozemska, Norveška, Slovačka, Češka… Njemačka je 24. odobrila slanje svojih 14 Leoparda 2A6,. Ranije je V. Britanija odobrila slanje 14 svojih tenkova Challenger 2, a SAD je 25. siječnja odobrio slanja jedne oklopne bojne odnosno 31 napredni tenk M1 Abrams u Ukrajinu. Francuska također nije odbacila mogućnost slanja glavnih borbenih tenkova Leclerc.

Obećana ili najavljena vojna pomoć NATO i partnerskih zemalja u bilateralnom formatu kao i 545 milijuna Eura vrijedna pomoć za nabavu naoružanja (500 mil.) i obuku ukrajinskih vojnika (45 mil.) Europske unije mogla bi biti pokretač novog ciklusa traženje rješenja oko daljnje isporuke tenkova i teškog naoružanja te pripadajućeg streljiva Ukrajini. Isporuke tijekom naredna dva mjeseca preduvjet su uspješne obrane na trenutnim crtama bojišnice te bi trebala zamijeniti uništenu i oštećenu vojnu tehniku te obnoviti pričuve streljiva za mogući najavljivani nastavak oslobađanja Ukrajine tijekom proljetnih mjeseci ove godine.

Pri tome treba naglasiti da je dio najavljene opreme poznat, dok se drugi dio opskrbe saveznika odvija (kao i do sada) bez medijskih praćenja. Paket od 500 mil. Eura Europske unije namijenjen nabavi vojne tehnike još vijek nije poznat, ali može pokrenuti aktivnosti kod nekih od trenutno „kolebljivijih“ članica EU traženja mogućih rješenja. To se i dogodilo u trenutku pisanja nacrta ovog teksta, kada njemački otvoreni izvori traže moguće rješenje u jordanskim Challenger 1, koji su za prodaju kod lokalne kompanije te pripremi za borbenu upotrebu u britansko-njemačkoj kompaniji koja je to već ranije radila. Radi se o znatnoj količini tenkova, čija bi isporuka mogla teći kontinuirano.