Glavni tajnik NATO Jens Stoltenberg zaključio je povijesni summit NATO-a u Vilniusu

Završavajući summit u Vilniusu u srijedu (12. srpnja 2023.), glavni tajnik Jens Stoltenberg pozdravio je donošenje važnih odluka čelnika NATO-a za prilagodbu Saveza za budućnost. Saveznici su dogovorili najdetaljnije i najsnažnije obrambene planove NATO-a od Hladnog rata, ojačali svoju predanost ulaganjima u obranu, složili se približiti Ukrajinu NATO-u i produbili partnerstva diljem svijeta.

Gospodin Stoltenberg predsjedao je inauguracijskim sastankom Vijeća NATO-a i Ukrajine u srijedu, na kojem se saveznicima pridružio ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy. Glavni tajnik istaknuo je da će se od sada NATO i Ukrajina sastajati u Vijeću “da raspravljaju i odlučuju kao ravnopravni”. Također je pozdravio što su se saveznici dogovorili o novom višegodišnjem paketu pomoći kako bi pomogli Ukrajini u prijelazu sa sovjetske ere na opremu i standarde NATO-a i učinili svoje snage potpuno interoperabilnim s NATO-om. G. Stoltenberg je nadalje pozdravio nove najave podrške nekoliko saveznika.

Na summitu su saveznici također ponovno potvrdili da će Ukrajina postati članica NATO-a i složili se ukloniti zahtjev za Akcijskim planom za članstvo. “Ovo će promijeniti put članstva Ukrajine s procesa u dva koraka na proces u jednom koraku”, rekao je Stoltenberg. “Uputit ćemo poziv Ukrajini za pridruživanje NATO-u kada se saveznici slože da su ispunjeni uvjeti.” Dodao je da je Ukrajina sada “bliža NATO-u nego ikada prije”.

Glavni tajnik je naglasio da saveznici moraju osigurati da, kada ovaj rat završi, postoje vjerodostojni aranžmani za sigurnost Ukrajine. Pozdravio je činjenicu da su se mnogi saveznici sada obvezali na pružanje dugoročne sigurnosne pomoći Ukrajini.

Ranije u srijedu, gospodin Stoltenberg predsjedao je sastankom saveznika s čelnicima Australije, Japana, Novog Zelanda, Republike Koreje i Europske unije. Rekao je da je “NATO regionalni savez, ali se suočavamo s globalnim izazovima”. Glavni tajnik rekao je da globalna samouvjerenost Pekinga i rat Moskve protiv Ukrajine zahtijevaju još bližu koordinaciju između NATO-a, EU-a i indo-pacifičkih partnera te da će oni još tješnje surađivati, zalažući se za međunarodni poredak temeljen na pravilima.

Na kraju je g. Stoltenberg rekao da je “NATO ujedinjeniji nego ikad” i zahvalio predsjedniku Nausėdi, litvanskoj vladi i građanima Vilniusa što su bili domaćini ovog povijesnog samita. Sljedeći summit NATO-a održat će se u Washingtonu, D.C., 2024., obilježavajući sedamdeset pet godina od osnutka Saveza.

Izvor: www.nato.int