ZRAKOPLOVNI DAN U VELIKOJ GORICI

Velika Gorica, 11.svibnja 2024.

Pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sa zrakoplovima HRZ-a sudjelovali su na AIRVG2024 – Zrakoplovnom danu u Velikoj Gorici koja je održana na prostoru starog terminala Međunarodne zračne luke dr. Franjo Tuđman. 

U sklopu programa AIRVG-a avioni i helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjelovali su u izložbenom i u letačkom dijelu programa.

Najveće zanimanje građana privukao je atraktivan letački program u kojem su prvi put zajedno sudjelovali avioni Rafale i MiG 21 koji su izveli zajednički formacijski let i pojedinačni prelet.

Nastupila je i akrobatska grupa Krila Oluje sa službenim letačkim programom za sezonu 2024. Avion Zlin 242L i helikopter Bell 206B Jet Range izveli su demonstracijski let, a prikazane su i sposobnosti združenog djelovanja helikoptera UH-60M/Mi-171Sh i OH-58D pri spašavanju pilota iz neprijateljskog okruženja “Pilot RESCUE”.

Na panel raspravi na temu “Kako postati vojni pilot?” vojni piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i kadeti studija Aeronautika podijelili su sa zainteresiranim posjetiteljima vlastita iskustva o motivima da postanu vojni piloti, o postupku prijave i procesu upisa, liječničkom pregledu, školovanju, letačkoj obuci kao i letačkoj karijeri te profesionalnom napredovanju u vojnoj službi.

Tijekom cijelog dana na Info pultu Ministarstva obrane zainteresirani posjetitelji imali su mogućnost razgovarati s kadetima-pilotima, vojnim pilotima, zrakoplovnim inženjerima, zrakoplovnim tehničarima i časnicima za navođenje zrakoplova te djelatnicima Središnjice za upravljanje osobljem i dobiti sve potrebne informacije o pristupanju u Hrvatsku vojsku, o vojnim studijima i stipendiranju srednjoškolaca.

Najveće zanimanje na info pultu privukle su VR (virtual reality) naočale s kojima su najmlađi posjetitelji imali mogućnost iskusiti letenje u avionima i helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Izvor:morh.hr