Trenutno pregledavate Započela letačka obuka mađarskih pilota na hrvatskim Zlinovima

Započela letačka obuka mađarskih pilota na hrvatskim Zlinovima

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:OS RH

U Eskadrili aviona (EA) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku u četvrtak 6. rujna 2018. započela je letačka obuka za troje kandidata za pilote Ratnog zrakoplovstva Mađarske kojima će se tijekom rujna i listopada pridružiti i pet instruktora pilota na obuci osvježenja.

Obuka se provodi na komercijalnoj osnovi, a za kandidate pilota obuhvaća Program selekcijskog letenja i temeljne letačke obuke na avionu Zlin 242L s ciljem procjene i obučavanja polaznika po elementima osnovnog i akrobatskog letenja, navigacije i grupnog letenja. Obučni ciklus za ovu skupinu traje 6 tjedana, dok će mađarski instruktori provesti obuku osvježenja na avionu Zlin-242L po pristizanju u bazu Zemunik.

Posebnost ove međunarodne obuke je što se po prvi puta izvodi sa pilotima mađarskog ratnog zrakoplovstva i po prvi puta na avionu Zlin 242L.

Zapovjednik Eskadrile aviona pukovnik Željko Harapin istaknuo je kako je provedba bilo koje obuke na bilo kojem tipu aviona i po bilo kojem profilu letačke obuke uvijek izazov kako za provoditelje obuke tako i za same polaznike.

„Nastavnici letenja Eskadrile aviona stekli su iskustvo u obučavanju stranih polaznika kroz letačku obuku pripadnika Sultanata Oman na avionu Pilatus PC-9M. Navedeno iskustvo dalo je dobar temelj za provedbu svih oblika međunarodne letačke obuke na oba tipa aviona što će zasigurno olakšati rad i provedbu letačke obuke i sa polaznicima Ratnog zrakoplovstva Mađarske. Vjerujemo kako će obuka u potpunosti zadovoljiti zahtjeve mađarskog ratnog zrakoplovstva u pogledu kvalitete obuke kao i naše procjene polaznika koji se nakon ovog segmenta letačke obuke upućuju na daljnju obuku na drugi tip aviona.“, iznio je pukovnik Harapin.

Voditelj obuke bojnik Zlatko Parać kazao je kako je Program letačke obuke usklađen sa traženim zahtjevima, ali sam princip provedbe letačke obuke, standardi prolaznosti i pristup je identičan kao i za polaznike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. „Obuka je također prilagođena i pojedinim polaznicima obzirom na njihova dosadašnja letačka iskustva, a provodit će je ukupno 6 pilota Eskadrile aviona“, naglasio je bojnik Parać.

Do sada su u 93. zrakoplovnoj bazi letačku obuku ukupno završila 42 inozemna pilota od čega 38 iz Sultanata Oman, dva iz Češke te po jedan pilot iz Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Tekst i foto: HRZ / Marinko Karačić