Zagorski branitelji na Banovini

Zagorski branitelji, okupljeni u Hrvatskom časničkom zboru Hrvatskog zagorja, u okviru dobrosusjedske i prekogranične suradnje s veteranima iz Slovenije s područja Šmarja pri Jelšah i Velenja, u subotu 4. studenog 2023. godine obišli su mjesta stradavanja branitelja i civilnog pučanstva na Banovini. Točnije rečeno, tek dijela mjesta stradavanja, jer Sisačko-moslavačka županija, pa onda i Banovina, drugo su po stradanju područje u Republici Hrvatskoj.

Razlog posjete Sisačko-moslavačkoj županiji, zapravo Banovini, je i taj što je na tom području tijekom Domovinskog rata život dalo, najprije u obrani Banovine, pa onda i u oslobađanju, 15 branitelja s područja Krapinsko-zagorske županije, uključivši i velečasnog Antuna Grahovara koji je mučki ubijen na pragu Župnog dvora Viktorovac u Sisku na samom početku Domovinskog rata. Bili su oni pripadnici vojnih i policijskih postrojbi popunjavanih u Zagorju kao i pripadnici postrojbi izvan Zagorja. Osim toga, a tu je i poseban razlog što su u obilasku bili i slovenski veterani, na ovom se je području za slobodu Hrvatske borilo i desetak dragovoljaca iz Slovenije od kojih su dvojica i poginula.

Zagorskim su se braniteljima i slovenskim veteranima, kao stručno vodstvo, pridružili pukovnik u miru Ivan Panđa Orkan, svjedok vremena i vrijedan dokumentarist, autor i suautor više knjiga i TV dokumentarnih emisija o Domovinskom ratu koji je svojim znanjem, energijom i emocijama zorno dočarao što se je ovdje događalo, kako se je stradavalo i s koliko bestijalnosti napadan i uništavan ovaj kraj i nesrpsko, pretežito hrvatsko stanovništvo, zatim ratni zapovjednik zagorske 103. brigade Hrvatske vojske Viktor Šprajc, Predsjednik HVIDRA-a Petrinja Antun Pintar i jedan od istaknutih branitelj Sunje Gorislav Bednjač.

Prva je postaja ovog obilaska bio Jasenovac gdje je razgledana Spomen soba, a kod Spomen križa su upaljeni lampioni za sve poginule branitelje i civilne žrtve.

Slijedio je Baćin, jedno od mjesta u sastavu Općine Hrvatska Dubica. I tu su upaljeni lampioni kod lokalne crkve uz koju se nalazi Spomen ploča s imenima smrtno stradalih mještana, a onda i kod Ranjene golubice, spomen obilježja na mjestu druge najveće masovne grobnice u Republici Hrvatskoj. Osim u Baćinu, Ranjena se golubica nalazi na još 24 mjesta u Sisačko-moslavačkoj županiji kao obilježje masovnih grobnica. U Baćinu se nalazi i Spomen soba, s puno pijeteta dizajnirana i sagrađena, a u njoj su na posebnim pločicama upisana imena poginulih, a među njima i Zagoraca, koji su dali život za slobodu.

Put je dalje vodio do Sunje, Malog Vukovara kako su je zvali zbog veličine žrtve i snage otpora neprijatelju i koja nije dala ni pedlja svoje zemlje, te gdje su u dva navrata Sunjanima pomagali u obrani, a onda i oslobađanju Sunjske Banovine i pripadnici 103. zagorske brigade HV od kojih su neki sudionicima posjete i evocirali uspomene na te dane. Kod središnjeg križa na mjesnom groblju upaljeni su lampioni za stradale. Prije toga obiđeno je brdo Čukur ponad Hrvatske Kostajnice. Tu je, na svojem novinarskom zadatku, bilježeći istinu, stradao Gordan Lederer, snimatelj Hrvatske radiotelevizije. Kod spomenika Slomljeni pejzaž koji je podignut kao spomen na taj događaj, Zagorci i Slovenci također su zajednički upalili lampione u znak sjećanja na njegovu žrtvu. Obiđena je u obližnjim Panjanima i spomen ploča za dvojicu ubijenih ruskih novinara koje su mučki ubili srpski teroristi.

Izvor: zagorje.com / foto: Darko Vlaisavljević

Iduća je stanica bilo Komarevo, mjesto od strateškog značenja za obranu Siska i čiji su branitelji braneći svoje mjesto branili i daleko veće područje, te gdje su sudionici obilaske Banovine bili toplo dočekani, saslušali o hrabroj obrani Komareva i pogibiji njihovih branitelja među kojima je bio i jedan slovenski dragovoljac, a onda i upalili lampione.

Posljednja je postaja obilaska bila Petrinja u kojoj se, osim radova na obnovi, još uvijek vide i tragovi potresa. Tu je, kod spomen obilježja žrtvama iz Domovinskog rata položen vijenac te su upaljeni lampioni. I ovdje se, uz mnoga imena hrvatskih branitelja iz svih krajeva Hrvatske, te iz mnogih postrojbi Hrvatske vojske i Policije, mogu pročitati i imena naših Zagoraca.

Obilazak Banovine završen je u novootvorenom Veteranskom centru u Petrinji gdje su se sudionici obilaska Banovine upoznali s mogućnostima Veteranskog centra i uslugama koje pružaju braniteljima, a saznalo se je i kako doći u Centar.

Zagorski i slovenski branitelji-veterani su zahvalili svojim domaćinima na svemu pruženom te se puni dojmova i obnovljenih sjećanja,  jer neki od njih su bili sudionici ratnih događanja ovdje, vratili svojim domovima.