Trenutno pregledavate “ZADAR 2017”

“ZADAR 2017”

ODRŽAN PETNAESTI SUSRET PRIČUVNIH I UMIROVLJENIH ČASNIKA I DOČASNIKA – HČZ RH – ZAJEDNICE UDRUGA POD NAZIVOM “ZADAR 2017”

U skladu sa planom i programom ZU HČZ RH, na području Zadarske županije, uz učešće 250 članova, dana 09. i 10. lipnja 2017. godine, uspješno je proveden petnaesti po redu Susret pričuvnih i umirovljenih ratnih časnika i dočasnika OS RH članova Zajednice udruga Hrvatskog časničkog zbora Republike Hrvatske.

Na početku valja naglasiti, a što je u pozdravnom govoru istakao predsjednik ZU HČZ RH umirovljeni stožerni brigadir Rozarijo Rozga, da je susret održan, kao i svih proteklih godina, pod pokroviteljstvom Ministra obrane RH i Načelnika Glavnog Stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske te povodom 26-te obljetnice osnutka OS RH i HKoV i osme obljetnice članstva RH u NATO Savezu.

Susret je otpočeo u 93. Zrakoplovnoj bazi OS RH u Zemuniku u vojarni koja nosi ime po poginulom pilotu Mirku Vukušiću.
Susret je otvorio predsjednik ZU HČZ RH umirovljeni stožerni brigadir Rozario Rozga, potom su sudionike susreta pozdravili i zamjenik načelnika općine Škabrnja Branimir Ražov( kao predstavnik domicilne općine) i zapovjednik 93. ZB Zemunik brigadir Karol Lučin, u ime Načelnika Glavnog Stožera OS RH i u svoje ime.
U svom obraćanju predstavnik općine Škabrnja Branimir Ražov( također sudionik Domovinskog rata i pričuvni časnik HV) iscrpno je upoznao sudionike susreta s tijekom velikosrpske agresije na području Zadarskog zaleđa i o teškim zločinima počinjenim u mjestu Škabrnji i na širem području nad hrvatskim stanovništvom te o provedbi oslobodilačkih VRO „Maslenica“ i „Oluja“ na ovom području.
Zapovjednik ZB Zemunik brigadir Karol Lučin, kao izaslanik Načelnika GS OS RH, uz riječi dobrodošlice, upoznao je sudionike s osnovnim zadaćama i namjenom 93. Zrakoplovne baze, istaknuvši školovanje pilota u okviru Središta za obuku HRZ i PZO „Rudolf Perišin“(koje djeluje u sklopu baze), gašenje požara iz zraka, zračni nadzor kopnene i morske granice, medicinske letove i traganje i spašavanje. Isto tako brigadir Karol Lučin je naglasio da se radi i o sastavnici OS RH koja je školovanjem stranih pilota do sada Republici Hrvatskoj zaradila preko 50 milijuna kuna te da je njena eskadrila protupožarnih zrakoplova pružila pomoć u gašenju požara u mnogim zemljama u okružju i šire( što je i opće poznato iz javnih medija).

Nakon pozdravnih govora i uvodnih riječi bojnica pilotkinja Nevenka Škopac održala je predavanje sudionicima susreta pod nazivom „ Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Protuzračna obrana“.
Nakon vrlo kvalitetnog i iscrpnog predavanja uslijedio je za većinu sudionika zasigurno najzanimljiviji dio a to je „Tehnički zbor naoružanja i opreme HRZ i PZO“. Tom prigodom uz stručna izlaganja pilota i asistiranje njihovih tehničara sudionicima susreta je prezentirana većina zrakoplova sa kojima baza raspolaže a naravno najveću pozornost izazvao je, u našem zrakoplovstvo, novi helikopter OH 580 Kiowa Varrior. Tako su se članovi ZU HČZ RH na direktan način mogli uvjeriti da se radi o helikopteru iznimnih sposobnosti vrlo širokog spektra namjene čijim posjedovanjem se po svemu sudeći i multipliciraju sposobnosti helikopterske komponente HRZ-a. Naime brojno i vrlo ubojito naoružanje( između ostalog protuoklopne rakete Hydra dometa od 8 kilometara) i vrlo sofisticirana komunikacijska i druga oprema upravo na to ukazuju.

Ručak za sve sudionike je organiziran također u ZB Zemunik, sa čime je završen službeni dio prvog dana Susreta i sudionici su upućeni u grad Zadar na smještaj u hotel Donat i slobodne aktivnosti u vlastitoj režiji.
Drugi dan programa započeo je u mjestu Škabrnji. Sudionike susreta u Škabrnji su dočekali načelnik općine Nedjeljko Bubnjar i mjesni župnik Ivan Rončević te je upriličen i obilazak Spomen sobe žrtvama srbo-četničkog divljaštva a potom su delegacija predsjedništva ZU HČZ RH i delegacije županijskih i gradskih organizacija HČZ-a odale počast poginulim braniteljima i brojnim civilima kod spomen obilježja u mjestu Škabrnja i kod spomen obilježja na mjesnom groblju.
Nakon obilaska Škabrnje sudionici Susreta su se organizirano uputili u vojarnu Benkovac gdje je organiziran za njih ručak i razgledavanje izložaka rashodovanog naoružanja korištenog u Domovinskom ratu.
Sljedeća točka Susreta bilo je selo Kašić i spomen obilježje tridesetšestorici poginulih pripadnika 3. bojne 3. gardijske brigade „Kune“ u VRO „Maslenica“. Naravno i ovdje su delegacije HČZ-a odale počast poginulim braniteljima a o tijeku operacije i važnijim okolnostima pogibije spomenutog velikog broja pripadnika „ Kuna“ izlaganje je održao satnik Franjo Horvat.
Zadnja točka susreta bila je u mjestu Islam Latinski kod Spomen obilježja poginulim pripadnicima 4. gardijske brigade „Pauci“, poginulim tijekom VRO „Maslenica“, gdje je također odana počast polaganjem aranžmana i lampiona a o samoj operaciji izlaganje je održao satnik Igor Majetić, dopredsjednik ZU HČZ RH.
Bila je to i završna točka službenog dijela ovog zasigurno uspješnog, sadržajnog i dobro organiziranog Susreta ZU HČZ RH.

Tekst:Davor Špoljarić, Fotografije: Zoran Kozjak