Trenutno pregledavate VRBOVEC-PREDAVANJA NA TEMU “DOMOVINSKI RAT”

VRBOVEC-PREDAVANJA NA TEMU “DOMOVINSKI RAT”

Hrvatski časnički zbor Vrbovec u suradnji s 1. Osnovnom školom Vrbovec i Osnovnom školom Dubrava provodi tradicionalnu aktivnost predavanja na temu „Domovinski rat“.

Predavanja su uz nazočnost ravnatelja 1. OŠ Vrbovec Žarka Popovića i ravnateljice OŠ Dubrava Marjijane Kozumplik Kemenović i nastavnike povijesti navedenih škola, održana 23. listopada u Vrbovcu i Dubravi. Slijedne aktivnosti za učenike, nastavnike i branitelje, biti će nastavljene 29. ovog mjeseca u okviru komemoracije na Spomen području „Trokut“ kod Novske.

Program aktivnosti uključuje aktivnosti odavanja počasti polaganjem vijenca i paljenjem svijeća za poginule branitelje kod spomenika braniteljima u Dubravi u 07:00 sati, zatim u 7:00 u Gradecu te u 8:00 u Vrbovcu. Daljnje aktivnosti uključuju polazak autobusima prema spomen području „Trokut“ kod Novske, koji je utvrđen protokolom Grada Novske.

Nakon komemoracije, učenici i branitelji posjetiti će spomenik u mjestu Subocka gdje su krajem prosinca 1991. godine poginuli branitelji vrbovečke 51. samostalne bojne, Dubravno Smolec i Damir Rubenčić. Slijedni program uključuje posjet Ergeli Lipik, zatim Muzeju vojne i ratne povijesti u Pakracu te spomen području poginulim braniteljima u selu Kusonje. U navedenim aktivnostima sudjeluju prestavnici predstavničke i izvršne vlasti Grada Vrbovca, općina Dubrava, Gradec te drugih općina s područja kojih su tijekom Domovinskog rada popunjavale 51. samostalnu boju. U aktivnostima komemoracije na „Trokutu“-u, kojom se obilježava početak prvih napadnih operacija za oslobođenje RH i u kojoj je poginulo 314 hrvatskih branitelja, sudjeluju najviši predstavnici središnje državne vlasti te predstavnici županija, gradova i općina s čijeg je područja sudjelovalo 17 postrojbi u oslobađanju područja Zapadne Slavonije.