Vodstvo Hrvatskog časničkog zbora-zajednica udruga na radnom sastanku u MORH-u

Državni tajnik Branko Hrg
Ivan Jušić brigadir
Željko Živanović, brigadni general
Perica Turalija, brigadni general
Igor Majetić, pred. HČZ-ZU, satnik (m)
Neven Cugelj,dopr. HČZ-ZU, brigadir (M)
Branko Gačak, gl. tajnik, brigadir (m)
Mladen Lalić, posl.tajnik. bojnik (m)

Radni sastanak izaslanstava Ministarstva obrane i Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga održan je 12. travnja 2023. u sjedištu Ministarstva obrane na Krešimirovom trgu u Zagrebu. Izaslanstvo MORH-a činili su državni tajnik Branko Hrg, zatim ravnatelj Uprave za ljudske potencijale Ivan Jušić, posebni savjetnik i savjetnik ministra, generali Željko Živanović i Perica Turalija. Izaslanstvo HČZ-ZU činili su predsjednik Igor Majetić, dopredsjednik Neven Cugelj, glavni tajnik Branko Gačak te poslovni tajnik Mladen Lalić.

Sastanak je organiziran u cilju utvrđivanja aktivnosti iz godišnjeg Plana rada HČZ-ZU za koje se očekuje logistička potpora sustava MORH-a i OSRH. Govorilo se o dugogodišnjoj potpori MORH-a i OSRH koju je tijekom više od 30 godina svojeg postojanja koristila naša Zajednica udruga te o obostranim koristima takve dugogodišnje suradnje. Težište razgovora odnosilo se na značajke HČZ-a, koja uz obilježja braniteljske udruge ima jednako značajna strukovna obilježja djelovanja u području obrane i sigurnosti. Uz braniteljsku komponentu djelovanja i vezanost uz Ministarstvo hrvatskih branitelja, zbog strukovne komponente djelovanja, potrebito je njezin rad dugoročno vezati i uz Ministarstvo obrane i OSRH. U tom kontekstu predstavnici HČZ-a naglašavaju specifičnosti rada u međunarodnim asocijacijama (pričuvnih i djelatnih) časnika NATO-a i partnerskih država, Gaminger inicijativi i CIOR-u. Primjerice, u CIOR-u (Interallied Confederation of Reserve Officers), koji je jedna od dvije međunarodne asocijacije u kojima HČZ predstavlja i zastupa Republiku Hrvatsku, a članice su joj časničke udruge iz 35 NATO i partnerskih države s preko 1,3 milijuna članova, neizostavna je vezanost članica CIOR-a uz obrambeni i sigurnosni sustav i institucije domovinske sigurnosti, ministarstva obrane i oružane snage. U tom kontekstu će HČZ kao podlogu za daljnje sastanke izraditi informaciju o vezanosti nacionalnih asocijacija u članstvu CIOR-a s njihovim ministarstvima obrana i oružanim snagama.

Ovaj radni sastanak treba gledati i kao na pripremni sastanak predstavnika Hrvatskog časničkog zbora i Hrvatskog generalskog zbora s ministrima hrvatskih branitelja, obrane, unutarnjih poslova i vanjskih i europskih poslova, koji je načelno dogovoren tijekom sastanka s potpredsjednikom Vlade RH i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, 14. veljače ove godine.

Tekst: Branko Gačak, glavni tajnik

Fotografije: Arhivske snimke (hrvatski javni portali) i HČZ-ZU