Trenutno pregledavate Virtualna sjednica Ljetnog kongresa CIOR-a („CIOR Summer Ciongress“),  7. i 8. kolovoza 2021.

Virtualna sjednica Ljetnog kongresa CIOR-a („CIOR Summer Ciongress“), 7. i 8. kolovoza 2021.

Redovni godišnji ljetni kongres CIOR-a (“CIOR Summer Congress 2021”) održan je virtualno 7. i 8. kolovoza. Iako je bilo planirano da se kongres održi u Ateni, zbog epidemioloških razloga održan je virtualno. Plenarne sjednice kongresa je vodio predsjednik Jan Horman, a kao posebni gost uvodno izlaganje imao je zapovjednik Flotile 2. njemačke Ratne mornarice admiral Ralf Kuchler. Na samom početku admiral je upoznao a ustrojem njemačke Ratne mornarice i dvije flotile te o intenzivnom radu na modernizaciji ratnih brodova i izgradnji novih. Najveći interes izazvao je podatak da je Njemačka 2. kolovoza ove godine uputila jedan ratni brod u Južno kinesko more kao odgovor na kinesko svojatanje tog dijela mora. Operacija će trajati do veljače 2022., a rotacija posade će se vršiti svaka četiri mjeseca. Nakon izlaganja pokrenuta je rasprava oko svrhe slanja ratnog broda u Južno kinesko more. Admiral razloge slanja broda nalazi u pravu na slobodu plovidbe i trgovine međunarodnim rutama temeljenom na međunarodnom pravu o moru. Tim međunarodnim plovnim putevima u Njemačku dolazi oko 80 % roba a interes Njemačke je da ti pravci plovidbe ostanu sigurni.

Poslije uvodnog dijela uslijedio je financijski izvještaj kroz koji se dalo vidjeti da još uvijek postoje poteškoće s otvaranjem novog računa u Belgiji. Zbog problema s otvaranjem računa prolongirana je i uplata članarine do otvaranja računa. Pokazalo se da registracija CIOR-a po novim zakonima Belgije nije ni malo jednostavan posao.

Iako je na kraju ovog dijela bilo planirano glasovanje o prijemu Sjeverne Makedonije u punopravno članstvo CIOR-a to se nije dogodilo jer Sjeverna Makedonija nije bila prisutna tijekom sjednice prvog dana kongresa. Ista točka stavljena je na dnevni red tek kada se S. Makedonija pridružila radu sjednice kongresa. Predsjednik je dao kratak osvrt na zahtjev za članstvo u kojem je istaknuo da je S. Makedonija novi član NATO-a i samim tim stječe pravo na članstvo u CIOR-u. Glasovanje je bilo formalnost tako da je od ove konferencije S. Makedonija postala punopravni član CIOR-a.

Kao posebna točka konferencije bila je tema o problemu s COVID-om. Prva tema koju je prezentirao britanski zrakoplovni brigadir Graham Banks, koji se referirao na iskustva koja je britanska vojska imala prilikom uporabe pričuvnih snaga u borbi s COVID-om. Ta iskustva su malo primjenljiva na druge zemlje zato što V. Britanija ima vrlo razvijenu pričuvnu komponentu s vrlo jakim medicinskim segmentom. Težišno iskustvo temeljeno je na uporabi pričuvnog medicinskog osoblja i opreme.

Druga tema bila je podjela ideja oko priprema za eventualnu buduću sličnu ugrozu. Temu je prezentirala Elizabeth Braw, također iz V. Britanije. I kod ove teme javlja se isti problem jer je teško uspoređivati različite pričuvne sastave.

Brigadir Neven Cugelj

Drugi dan je protekao u podnošenju izvješća pododbora u CIOR-u. Skoro svi su isticali problem oko Covid-a i nedostatak ljudi za rad. HČZ za sada nema ni jednog svog člana u ni jednom pododboru.

Na kraju je prihvaćen prijedlog da se sljedeća ljetni kongres održi u Ateni, tijekom 2023. godine u Finskoj, dok je domaćinstvo kongresa tijekom 2024. godine preuzela Estonija.

Radu sjednica Ljetnog kongresa sudjelovao je glavni tajnik HČZ-ZU brigadir Neven Cugelj, koji je ujedno i glavni predstavnik HČZ-ZU u CIOR-u.