Trenutno pregledavate Virtualna konferencija CIOR-a („Mid-Winter Meeting“), 21. i 22. veljače 2021.

Virtualna konferencija CIOR-a („Mid-Winter Meeting“), 21. i 22. veljače 2021.

Tijekom dugogodišnje povijesti CIOR-a koja počinje davne 1948. godine, ovogodišnja zimska konferencija (tzv. „Mid-Winter Meeting“) po prvi puta je zbog pandemije COVID-19 održana virtualno. Konferencija koja se u pravilu održava u sjedištu NATO-a u Bruxellesu održana je 20. i 21. veljače, a u radu konferencije sudjelovalo je  sedamdesetak sudionika. Uz predstavnike 34 zemlje članice CIOR-a, konferenciju su pratili i vanjski suradnici te predstavnici sestrinskih asocijacija. U ime HČZ-ZU u radu konferencije je sudjelovao brigadir Neven Cugelj.

Konferenciju je otvorio i dao uvodnu riječ predsjedatelj CIOR-a, umirovljeni njemački kapetan bojnog broda Jan Harmann. U svom obraćanju ističe ozbiljne poteškoće koji je prouzročila pandemija COVID-19 ali i spremnost nastavka rada na njihovom razrješavanju.

"The Reservist is twice the citizen." Winston Churchill

Poslije uvodnog obraćanja kapetana bojnog broda Harmanna, predsjedatelj NATO-ovog   National Reserve Forces Committee (NRFC) admiral Michael Busse održao je prezentaciju o položaju i ulozi sestrinske organizacije NRFC-a te o izazovima današnjice. Admiral Busse ističe kako u asocijacijama poput CIOR-a i NRFC-a postoje golemi potencijali stručnog znanja i operativnog umijeća vođenja i upravljanja sustavima koji naročito dolaze do izražaja u kriznim situacijama, kao što je i pandenija COVID-19.

Nakon prezentacije predsjedatelja NRFC-a radilo se po drugim točkama dnevnog reda koje su se odnosile na budući rad CIOR-a i pronalaženju adekvatnog mjesta u društvu koje je svakim danom sve više ugroženo novim i neočekivanim izazovima. Naglasak se stavlja na ulogu u kojoj CIOR zajedno s NRFC treba raditi u interesu NATO-a i njegovih članica, a ističe se kako je NATO prepoznao neprocjenjivu korist djelovanja ove dvije asocijacije. Dogovaralo se novom Statutu CIOR-a, zatim poteškoćama oko organizacije redovnih aktivnosti Ljetnog kongresa („Summer Congress“) u uvjetima pandemije te o nositeljima organizacije aktivnosti tijekom narednih godina.

Drugog dana rada konferencija podnošena su izvješća o radu po Odborima u kojima nažalost zbog ograničenih financijskih sredstava nemamo predstavnika. Uz nacionalnog predstavnika u CIOR-u koji sudjeluje u radu plenarnih sjednica vidimo golem prostor i potrebu snažnijeg angažiranja u okviru Odbora za PfP („CIOR PfP Committee“) te nekih drugih