VELIKA BRITANIJA

Najvrjedniji paket teškog naoružanja i opreme koju je V. Britanija namijenila Ukrajini u siječanjskom paketu su 14 MBT Challenger 2, zatim 30 samohodnih haubica na gusjenicama M109 155 mm, 100 komada nadograđene inačice APC Bulldog FV432, britanski laki prijenosni raketni sustav PZO StarTrek, bespilotne letjelice (UAV) i drugu pripadajuću opremu i streljivo. Prema izjavama britanskog MoD-a od 29. siječnja, prve posade ukrajinskih tenkista doputovale su u V. Britaniju radi obuke, kako bi paket tenkova mogao biti isporučen Ukrajini sukladno najavama u ožujku ove godine.

Bivše haubice M109A4BE 155 mm belgijske vojske koje je V. Britanija kupila od belgijske tvrtke FTS (Flanders Technical Supply) sada su raspoređene. u Ukrajini u sastavu ukrajinske 17. tenkovske brigade. sada su raspoređene u Ukrajini. U lipnju 2022., uredništvo Army Recognitiona izvijestilo je da je belgijska privatna tvrtka Flanders Technical Supply (FTS) isporučila Ukrajini zalihe od 64 samohodne haubice M109A4 koje je kupila od belgijske vojske 2015. Od tada belgijska vojska nije imala teško topništvo, a nedavna narudžba Nexter CAESAR samohodnih haubica na kotačima ponovno je stvorila tu komponentu. M109A4BE upravlja posada od 6 vojnika, i to: 2 punjača, topnik, pomoćnik strijelac, zapovjednik i vozač. Ima borbenu težinu od 24.948 kg s duljinom od 9,12 m, širinom od 3,15 m i visinom od 3,28 m. Haubicu pokreće Detroit 8V-71 Turbo Diesel motor povezan s prijenosom Allison XTG411 serije. Na tvrdim podlogama može postići 64 km/h, s dosegom od 350 km.

Challenger 2 MBT (14 kom), AS 155 mm (30 kom.) i APC Bulldog (x 100)

Prema izjavi koju je britanska vlada objavila 16. siječnja 2023., V. Britanija je već najavila isporuku Challenger 2 MBT (glavnih borbenih tenkova) i AS90 155 mm gusjeničnih samohodnih haubica, kao i stotinjak borbenih oklopnih vozila uključujući Bulldog, nadograđena verzija gusjeničnog oklopnog transportera FV432 (Armored Personnel Carrier). V. Britanija je drugi najveći vojni donator Ukrajine, uloživši 2,3 milijarde funti u 2022. Britanske oružane snage obučile su 27 000 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga od 2015., a u posljednjih godinu dana Ujedinjeno Kraljevstvo je osiguralo stotine raketa, pet protuzračnih obrambenih sustava, 200 oklopnih vozila i preko 200.000 komada neubojite vojne opreme. Nova vojna pomoć britanske vlade Ukrajini uključivat će eskadrilu tenkova Challenger 2 s oklopnim vozilima za spašavanje i popravak, samohodne haubice AS90 kalibra 155 mm i još stotinu oklopnih vozila.

Bulldog je nadograđena varijanta FV432, oklopnog transportera na gusjenicama (Armored Personnel Carrier) koji je ušao u službu britanske vojske 1960. Izgled FV432 je konvencionalan za oklopni transporter na gusjenicama s vozačem koji sjedi na prednjem dijelu vozila s desne strane i motorom s lijeve strane. Odjeljak za strijelce nalazi se na stražnjoj strani FV432 s 10 (pet sa strane) pješaka koji sjede na klupama koje se spuštaju niz obje strane trupa. Sjedala su pričvršćena za donje bočne ploče s obje strane odjeljka i preklapaju se prema gore, omogućujući vozilu prijevoz do 3.670 kg tereta. Pješaci ulaze i izlaze iz vozila kroz velika vrata u stražnjem dijelu trupa, koja se otvaraju udesno i opremljena su vidnim blokom. Bulldog je posebno razvijen 2007. za britanske trupe raspoređene u Iraku i nadograđen kako bi ponudio veću zaštitu za posadu i pješaštvo. Vozilo je opremljeno eksplozivnim reaktivnim oklopom i elektroničkim protumjernim ometačima koji se koriste za suzbijanje IED (Improvised Explosive Devices). Neki dijelovi vozila opremljeni su letvicama za zaštitu od protutenkovskih raketa. Tvrdi se da je Bulldog bolje zaštićen od Warrior IFV (Infantry Fighting Vehicle). Krov vozila također je opremljen daljinski upravljanom oružanom stanicom naoružanom teškom strojnicom 12,7 mm. Bulldog je moderniziran novim Diesel motorom, pogonskim sklopom i drugim automobilskim komponentama koje nude bolje performanse na terenu, povećanu brzinu, doseg i veću pouzdanost. Cestovna brzina mu je 72 km/h s maksimalnim doseg 600 km.

Britanski izvori govor i o potvrdi dostave modernih britanskih prijenosnih PZO raketni sustava StarTrek (MANPADS – man-portable air-defence system) dometa do 7 km te bespilotne letjelice (UAV), ali ne specificiraju ove donacije. V. Britanije je u ožujku prošle godine donirala sustav StarTrek Ukrajini.