U Voćinu održano 15. Hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj

Zajednica udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije i ove je godine organizirala Hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj pod geslom „Zahvalni Gospi Voćinskoj za dar života u slobodi“ te obilježavanje 32. obljetnice masakra nad 47 civilnih žrtava koje su srbočetnici okrutno pobili u prosincu 1991. godine.

Veliki broj hrvatskih branitelja, vojske, policije, mnogobrojnih izaslanstava i ostalih hodočasnika iz svih dijelova Hrvatske pristigli su u koloni predvođenoj s 47 hrvatskih stijegova i zavjetnim svijećama na Prebendu gdje ih je pozdravio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, koji je izraze posebnog poštovanja i suosjećanja uputio obiteljima voćinskih žrtava i poginulih branitelja.

Emotivnim govorima, u kojima su se prisjetili svih onih koji su svoje živote položili na oltar domovine s posebnim pijetetom na žrtvu koju je općina Voćin podnijela tog kobnog prosinca 1991. godine kada je na zvjerski način od strane četničkog agresora pobijeno 47 stanovnika te općine, nazočnima su se obratili ratni zapovjednik 136. slatinske brigade, brigadni general u miru Josip Černi, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić.

Uz spomenik poginulim i nestalim mještanima Voćina i Huma prvi vijenac i upaljene lampione položile su obitelji voćinskih žrtava i obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava.
Potom su zajednički vijenac u ime Sabora i Vlade Republike Hrvatske položili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, izaslanik predsjednika Vlade RH i potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Špiro Janović, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Ivana Anušića, državni tajnik Branko Hrg, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Marcel Štrok i izaslanik ministra vanjskih i europskih poslova RH Gordana Grlić Radmana, voditelj Ureda ministra Ivan Jerzečić.

Polaganjem vijenca počast su odali zatim predstavnici lokalne i područne (regionalne) samouprave predvođeni županom Virovitičko-podravske županije Igorom Androvićem i načelnikom Općine Voćin Predragom Filićem, izaslanstvo 136. slatinske brigade HV i predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata predvođeni prvim ratnim zapovjednikom 136. slatinske brigade Hrvatske vojske, brigadnim generalom Josipom Černijem, te u ime organizatora hodočašća predstavnici Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije predvođeni predsjednikom Matom Bubašem koji je i predsjednik županijskog Odbora za hrvatske branitelje.
Nakon njih su upaljene lampione položili hodočasnici.

U pokorničko-molitvenoj procesiji uz već spomenute visoke dužnosnike državne i lokalne vlasti između ostalih su nazočili i predstavnici županije, gradova i općina s područja Virovitičko-podravske županije, među kojima i zamjenici virovitičko-podravskog župana Marijo Klement i Igor Pavković, gradonačelnik Grada Slatine Ilija Nikolić sa suradnicima, te predstavnici institucija, vjerskog i društvenog života, kao i mnogi hodočasnici.

Ovo, 15. Hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj održano je pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Virovitičko-podravske županije i Općine Voćin, te potporu Hrvatskih šuma.

Nakon komemoracije u voćinskom Društvenom domu upriličen je susret članova obitelji i rodbine poginulih voćinskih žrtava i hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu s hodočasnicima gdje ih je u ime organizatora dočekao predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš koji je tom prigodom izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim hodočašćem.

U sklopu hodočašća, poslije pokorničko-molitvene procesije u Pastoralnom domu je za policijske akademce i kadete Hrvatske vojske prikazan dokumentarni film ”Sinovi zapadne Slavonije” autora Mihaela Puljića i Dine Mataza.
Uoči projekcije filma sve nazočne mlade policajce i vojnike pozdravio je predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije i predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš, dok je o samom filmu govorio jedan od autora, Mihael Puljić.
O oslobađanju Voćina i ostalih okupiranih podpapučkih mjesta, nazočne su upoznali ratni zapovjednik 136. slatinske brigade, brigadni general Josip Černi i pukovnik Goran Sokol.
Projekciji filma nazočili su i general Mirko Horvatin i pukovnik Vlado Međumurac.
Na kraju su predstavnici Hrvatskog vojnog učilišta ”Dr. Franjo Tuđman” predsjedniku ZUiČ HVIDR-a VPŽ Mati Bubašu uručili zahvalnicu za dugogodišnju suradnju.

Izvor: https://www.radioslatina.hr/